Beyaz cüce nedir
Detay Haber

Güneş benzeri bir yıldız, nükleer yakıtını tükettikten sonra kırmızı dev olur. Kırmızı dev aşamasında çok genişleyen yıldız, beyaz cüce olurken içe doğru çökümü, yıldızın çekirdeğinin etrafında bulunan helyumun daha çok sıkışmasına ve belli bir aşamadan sonra da patlamasına yol açar. Daha sonra dış katmanlarını uzaya püskürtür ve geriye kalan parçası beyaz cücedir. Yıldızın savurduğu maddeler, gezegenimsi ve bulutsu halini alır. Kütlesi bunun üzerindeki bir değere sahip olan yıldızlar da nötron yıldızına dönüşürler.

Beyaz cüce nedir

YENİ GEZEGENLER OLUŞUYOR

Beyaz cüceler, soğuk yıldızlar oldukları için az ısı ve ışık yayarlar. Bu yüzden beyaz cüce sistemindeki yaşama uygun bir gezegenin bulunması daha kolay olur. Çünkü beyaz cücelerde gezegenin yaşama uygun olması için ona çok yakın olması gerekir. Yakın bir gezegen de yıldızının önünden geçerken ışığın parlaklığında daha fazla bir azalma olur. Yıldız, kırmızı deve dönüştükten sonra yıldız kabuklarını salmaya başladığında merkeze doğru bir kütle çekimi olur. Kırmızı dev büyüdüğünde ondan etkilenmeyen dış gezegenler, bu çekimden etkilenerek beyaz cücenin yaşamsal alanına doğru çekilir veya kırmızı devin yok ettiği gezegenlerden kalan enkazlardan yaşamsal alanda yeni gezegenler oluşur.

Beyaz cüce nedir

ÖZELLİKLERİ

Çekirdekleri kararlı haldeyken,çekirdek kütlesi 1.4 güneş kütlesinden küçüktür. Tamamen karbon çekirdeğinden oluşurlar. Dünyanın boyutunda fakat aşırı derecede yoğundurlar. Beyaz cüceler etrafına ısı ve ışık dağıtmaya devam eder. Fakat çekirdekte herhangi bir füzyon işlemi gerçekleştiremedikleri için sürekli ısı ve ışıma kaybı içindedirler. Işımaları yıldızdan yıldıza değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 1015-1025 yıl sürer. Işımaları durduğunda Kara cüceye dönüşürler.

Beyaz cüce nedir

EVRENDE KARA CÜCE BULUNMUYOR

Bu zaman dilimi evrenin yaşından daha fazla olduğu için evrende şu an için bir kara cüceye rastlamak mümkün değildir. Yüzey tabakalarından püskürttükleri madde çekim bölgelerine akar, viskoz ve türbülanslı enerji kaybı ile bu madde akışı, beyaz cüce yüzeyi etrafında bir spiral oluşturur.