Beyaz Saray: İran BMGK kararlarını ihlal ediyor
AA

Beyaz Saray: İran BMGK kararlarını ihlal ediyor

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde, İran’ın hafta sonu uzun menzilli ilk balistik füze denemesinde bulunmasına ilişkin soruları da yanıtladı.

İran’ın BMGK kararlarını daha önce de “neredeyse seri olarak” ihlal ettiğine vurgu yapan Earnest, Tahran yönetiminin bu doğrultudaki ihlallerinin yeni olmadığının altını çizdi. Earnest, “Bu füze denemelerinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’ın balistik füze aktivitelerine ilişkin kararlarını ihlal ettiğine dair güçlü bulgulara sahibiz” diye konuştu.

Bir soru üzerine, söz konusu ihlallerin İran’la P5+1 ülkeleri arasında varılan tarihi nükleer anlaşmadan “tamamen ayrı” olduğunu dile getiren Earnest, “İran'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin balistik füze eylemlerine ilişkin kararlarını tekrar tekrar çiğnemesinin aksine, İran’ın son bir kaç yılda nükleer müzakereler bağlamındaki taahhütlerine uyduklarına dair sicillerini de görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan pazar günü "ülkenin uzun menzilli, karadan karaya, hassas güdümlü ilk balistik füzesinin başarıyla test edildiğini" bildirmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)