Beyaz Saray Sözcüsü Earnest'ten IŞİD açıklaması
AA

3

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, IŞİD ile mücadelede, Türkiye ile iş birliğinin derinleştirilmesi yönünde geçtiğimiz günlerde mutabakata vardıklarını hatırlattı. Türkiye'nin, kendi ulusal güvenliğini etkileyen, Suriye sınırındaki IŞİD güçlerine yönelik meşru kaygılarının bulunduğunu ifade eden Earnest, şunları söyledi:

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNDEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

"Türkiye'nin desteğinden memnuniyet duyuyoruz ve Türkiye'nin (IŞİD'e karşı) bu çabalara katkı verebileceği bir dizi yol var, buna Türkiye'deki bazı askeri tesislerin koalisyon çabalarına yardımcı olması da dahil. Koalisyon çabalarına angaje olmasında Türkiye'nin kendi meşru ulusal güvenlik çıkarları da bulunuyor ve onların aktif katılımını kesinlikle memnuniyetle karşılıyoruz"

Earnest, Türkiye-Suriye sınırında 110 kilometrelik bir alanda IŞİD'in para, tedarik ve örgüte üye kazandırma bağlamında bir koridorunun yer aldığını dile getirerek, örgütün bu alandaki imkanlarını ortadan kaldırma noktasındaki çabalarını yoğunlaştıracaklarını bildirdi. Bu durumun ABD'nin diğer Kürt gruplarla ilişkilerini nasıl etkileyeceğine yönelik soru üzerine Earnest, şunları söyledi:

"BAŞARIYA DAHA DA KATKI SAĞLIYOR"

"Suriye'nin kuzeyinde, sahada faaliyet gösteren bir savaşçılar koalisyonu var. Bunlar, Suriye'de IŞİD'e karşı gayet etkili mücadele yürütüyorlar. Bunların etkili olmasındaki nedenlerden biri, ABD ve koalisyonun hava saldırılarıyla aktif biçimde desteklenmeleri. Bu (hava saldırıları), onların muharebe alanındaki performansını geliştirdi, onların başarısının bir parçası. Türklerin yapma taahhüdünde bulunduğu, bu başarıya daha da katkı sağlıyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)