Beyoğlu'nda polis tacizi iddiası

Beyoğlu'nda polis tacizi iddiası

Reklamcı S.E. bir akşamüstü Taksim'de yürüyordu. Kontrol yapan polise kimliğini gösterdi. Bununla yetinmeyen polis, S.E'yi Ağa Camii'nin avlusuna götürerek 'pantolonunu indir' dedi

Taraf gazetesinden Tuğba Tekerek, 'Beyoğlu'daki polis tacizleri' iddiaları ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

İşte o yazı...

Kimlik soran polise, cep telefonuyla konuştuğu için "bir dakika" dediğini, sonra olayların karakolda soyularak aşağılanmasına vardığını söyleyen tiyatrocu Ü.S. "Bunu sadece bana yapmıyorlar. Taksim Tarlabaşı'nda sokak ortasında kaç kere adamlara pantolon indirtip aradıklarını gördüm" diyordu.

AYRINTILI ARAMA

Bu haberin yayımlanmasından hemen sonra yeni bir haber geldi: "Tarlabaşı'na gitmeye gerek yok. Ağa Cami'nde de pantolon indirtiyorlar." Reklam sektöründe çalışan S.E. üç ay önce yaşadığı olayı Taraf 'a anlattı: "Bir akşamüstü İstiklal Caddesi'nde yürüyordum. Ağa Camii'nin önünde polis çevirdi, kimliğimi istedi, verdim. GBT'me (Genel Bilgi Taraması) baktı. Bir şey çıkmadı. Üstümü aradı orada. Sonra dedi ki, 'Caminin avlusuna geçer misiniz, ayrıntılı arayacağız.' 'Neden?' dedim, 'Uyuşturucu için' dedi. Geçtim. Çantamı yere döktü. Ceplerimi ayrıntılı aradı. Tabii bir şey yoktu. Sonra 'İç cep olabilir, pantolonunu indir' dedi.''

''EMNİYET'E ALIRIZ''

Pantolonunu indirmeye itiraz etmesi üzerine polisin ''O zaman şüpheli olarak Emniyet'e alırız'' sözleriyle karşılaşan genç adam, ''emniyet sürecini göze alamadı, uğraşmak da istemedi açıkcası''. Ve sonunda , Tünel'de bir programa giderken yaptığı bu mecburi cami sırasında, S.E.'ye pantolonu da indirtirildi... Polis, reklamcının anlatımına göre, ondan iç çamaşırını indirmesini istemedi ama ''Direkt eliyle kontrol etti.'' S.E. yaşadıklarını ''Bu, her türlü taciz... Hem cinsel taciz, hem kişilik haklarına saldırı...'' diye tamamladı.

'POLİSLER KORUNUYOR' İDDİASI

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay ise, makul şüphe varsa makul ölçülerde arama yapılabileceğini belirtip, böyle bir aramayı ''korkunç'' diye nitelendirdi. Tanay, bu tür uygulamaların Tuğruk Pek'in Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü sırasında başladığını, uygulamayı yapan memuların kollandığını, Pek'in de şimdi iİl Emniyet Müdür Yardımcısı olduğunu belirtti. Tanay, hem Festus Okey'in öldürülmesi, hem Ü.S.'nin soyularak aranması olayında karakolda kameraların çalışmadığına dikkat çekerek, bu konuyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne başvuracaklarını söyledi. Tanay, ''Çalışan ve şeffaf kamera sistemi için mali külfeti karşılamaya hazırız'' dedi.