Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor

Bilinçsiz klima kullanımı hasta ediyor

Klimalar, günümüzde yaz sıcağından ve neminden korunabilmek için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak klimaların yanlış kullanımından doğan zararları da, azımsanmayacak kadar fazla. Uzm. Dr. Mübeccel Akman, klimanın etkileri hakkında bilgiler verdi:

ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKELİ

Klima kaynaklı sağlık problemleri; genellikle bilinçsiz veya aşırı klima kullanılması yüzünden ortaya çıkar. Sıcak günlerde mekan içi ve dışındaki sıcaklık farkı ve ani hava değişimi; vücut direncini düşürür. Bu da viral enfeksiyonların sık görülmesine sebep olur. Özellikle klima ilk çalıştırıldığı zamanlarda filtresinde biriken mikroplar havaya karışarak enfeksiyonlara neden olabilir.
Bilinçsiz klima kullanımında; çocuklar, yaşlılar, şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan kişiler daha çok tehlike altında. Çünkü bu gruptaki kişilerin vücut dirençleri, klimanın havaya saçtığı bakteriler nedeniyle zayıf düşebilir.

ŞAL İLE KORUNABİLİRSİNİZ

Lejyoner Hastalığı; 'Legionella pneumophila' adlı bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakteri, akciğerlere yerleşip zatürreye yol açabilir. Klimaların içerisinde oluşan nemli ortam, bu bakterinin yaşaması ve çoğalması için elverişlidir. Bu nedenle klima filtrelerinin özelliklerine göre belirli aralıklarla temizlenmesi ve değiştirilmesi oldukça önemlidir.
Aşırı sıcak nedeniyle terleyen kişilerin kasları gevşer. Böyle bir anda klimanın etkisiyle karşılaşan kişide, şiddetli kas ağrıları ve kas tutulmaları yaşanabilir. Bu duruma hapşırma, geniz akıntısı, gözlerde sulanma-yaşarma, kuru öksürük de eklenir. Bu sebeple klimanın verdiği havanın direkt olarak yüz ve vücudun diğer bölgelerine isabet etmemesi gerekir. Eğer klimanın yönü çevrildiği halde boyun ve omuz bölgesinde tutulma hissi ve ağrılar yaşanıyorsa, o bölgeler bir şal ile sarılıp soğuk havanın temas etmesi önlenebilir.
Uzun süre restoran ve alışveriş merkezi gibi kapalı mekanlarda durulması gerekiyorsa, klimanın verdiği serin havadan olabildiğince korunmak gerekir. Özellikle aşırı serin olan mekandan dışarı çıkıldığında direkt sıcak havayla temas eden vücut tutulmaya ve kaslarda ağrı oluşumuna daha müsaittir. Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir.

ARAÇTA KLİMAYA DİKKAT

Araba içinde kullanılan klima, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir. Ayrıca göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı ve bazı kas hastalıklarına da sebep olabilir. Yüze çok fazla temas eden klima, nadiren de olsa yüz felcine yol açabilir. Bu nedenle soğuk havanın yüz ve göğüs bölgesine direkt gelmesi önlenmelidir.

DÜZENLİ BAKIM ŞART

Klima doğru kullanılıp düzenli olarak bakımı yapıldığında tehlike yaratmaz. Alınacak bazı önlemlerle oluşabilecek hastalıklarından da korunabilinir. Klima içindeki filtrelerin bakterilere karşı koruyucu özellikte olması tercih edilmeli. Klimanın en uygun serinletme ısı seviyesi ise 18 derecedir. Klimanın ayarı yapılırken aniden en soğuk konuma getirilmemeli, ortam yavaş yavaş belirli zaman aralıklarıyla soğutulmalıdır.

KLİMA ÇARPMASI TEHLİKELİ

Klima çarpması sonucu rahatsızlık yaşayan kişiler hemen konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır. Klima nedeniyle ortaya çıkan zatürre tedavisinde ise 15- 20 gün süresince hastaya antibiyotik verilir. Uygun doz ve sürede kullanıldığında hasta tamamen iyileşir. Klima çarpması sonucu öksürük, ateş, yorgunluk gibi bulgular görülüyorsa; grip ile karıştırılmamalı, hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.