Bilkent dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına girdi

Bilkent dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına girdi

Times Higher Education (THE) dergisinin dünyanın 50 yaş altı en iyi üniversitelerini sıraladığı listede Türkiye'den Bilkent Üniversitesi yer aldı

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, İngiltere merkezli Times Higher Education'ın son 4-5 yıldır üniversiteleri dünya çapında sıralamaya soktuğunu belirtti.

Dünya genelindeki tüm üniversitelerin yer aldığı ve 2 yıl önce yapılan sıralamada, Bilkent Üniversitesi'nin 112. olduğunu anlatan Atalar, "Geçen yıl bazı kriterlerini değiştirdiler 222. olduk. Bu üniversiteler içinde 600 yıllık çok eski üniversiteler de vardı" dedi.

100 ÜNİVERSİTE ARASINDA 32. OLDU

Son listede 50 yıldan az süredir eğitim veren üniversitelerin başarılarının dikkate alındığını ifade eden Prof. Dr. Atalar, Bilkent Üniversitesi'nin 100 üniversite arasında 32. olduğunu bildirdi.
Üniversitelerin endüstri gelirleri, eğitim ve öğrenme ortamı, yayımlanan uluslararası makalelerin etki değeri ve uluslararası öğrenci ve akademisyen göstergeleri olmak üzere 5 ana kritere göre değerlendirildiğini dile getiren Rektör Atalar, şöyle devam etti:

ATIF PUANIMIZ O KADAR YÜKSEKTİ Kİ

"Bilkent, Türkiye'den bu sıralamaya giren tek üniversite oldu. Puanlama sistemlerine bakılırsa bizi yukarıya taşıyan en önemli faktör, hocaların yazdığı makalelerin etkisi. Çok sayıda insan tarafından takdir edilmiş makaleler ve dolayısıyla çok atıf almış. Atıf puanımız o kadar yüksek ki bu kriterde bizden yüksek olan sadece 12 üniversite var. Bu atıf sayısı saygınlığın önemli bir göstergesi; makale sayısı tek başına bir şey ifade etmiyor. Örneğin, TÜBİTAK ödül verirken hocanın ne kadar atıf sayısı aldığına bakıyor.

Diğer bir kıstasın da araştırma ve araştırma gelirlerine endüstrinin verdiği destek olduğunu belirten Atalar, üniversitenin sahip olduğu yabancı öğrenci ve akademisyen sayısının da dikkate alındığını söyledi. Atalar, "Biz burada da iyiyiz çünkü hocalarımızın üçte biri yabancı bizim. Türkiye'deki tüm kurumlar arasında en çok Amerikalı, İngiliz çalıştıran kurum biziz. Bunu da bize büyükelçiler söylüyor" dedi.

Bütün üniversiteler bu veri tabanını kullanıyor

Araştırmayı yapan derginin dünyada eğitim alanında en çok kabul görenler arasında yer aldığını söyleyen Atalar, "TÜBİTAK bu kurumun veri tabanını satın alıp bütün üniversitelere bedava dağıtıyor. Bütün üniversiteler makalelerini bu kuruluşun veri tabanına giriyor. Herhangi bir alanda yazılmış makaleler bu sisteme girilerek bulunuyor" diye konuştu.
Bilkent Üniversitesi'nin vakıf üniversitesi olmanın verdiği avantajları kullandığını vurgulayan Prof. Atalar, "ilk" olmaları nedeniyle yurt dışındaki parlak birçok öğretim üyesini Türkiye'ye çekmeyi başardıklarını kaydetti.
Üniversitenin kurucusu İhsan Doğramacı'nın ilk günden itibaren araştırmaya önem verdiğini ifade eden Prof. Dr. Atalar, nanoteknoloji gibi birçok alanda önderlik yaptıklarını belirtti.

-Listede ilk 10-

Listede yer alan ilk 10 üniversite şöyle sıralanıyor:
1-Pohang University of Science and Technology-Güney Kore
2-Ecole Polytechnique Federale de Lausanne -İsviçre
3-The Hong Kong University of Science and Technology - Hong Kong
4-University of California, Irvine - ABD
5-Korea Advanced Institude of Science and Technology - Güney Kore
6-Universite Pierre et Marie Curie - Fransa
7-University of California, Santa Cruz- ABD
8-University of York - Birleşik Krallık
9-Lancester University - Birleşik Krallık
10-University of East Anglia - Birleşik Krallık