Bill Gates 4 yıl sonra Osmanlı torunu Carlos'u geçti

Bill Gates 4 yıl sonra Osmanlı torunu Carlos'u geçti

Forbes Dergisi, her yıl hazırladığı dünyanın en zenginleri listesini açıkladı. Son 4 yıldır dünyanın en zengini ünvanını kimselere kaptırmayan Meksikalı telekomünikasyon devi milyarder Carlos Slim Helu, bu yıl Microsoft'un kurucusu Bill Gates'e tahtını kaptırdı.

BİR YILDA 9 MİLYAR DOLAR ARTIRDI

Geçen yıl 73 milyar dolarlık kişisel servetiyle ilk sırayı alan Carlos Slim Helu, bu yıl 72 milyar dolarla ikinciliğe gerilerken, Bill Gates 4 yıl aradan sonra 76 milyar dolarlık servetiyle yeniden birincilik koltuğuna oturdu. Geçen yıl 67 milyar dolarla ikinci olan Gates, servetini bir yılda 9 milyar dolar artırmayı başardı.

MARK 21. SIRADA

Listede üçüncü sırada 64 milyar dolarlık kişisel servetiyle Zara'nın patronu İspanyol işadamı Amancio Ortega yer aldı. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ise 28.5 milyar dolarlık kişisel servetiyle 21. sıradan listede yerini aldı.

İŞTE İLK 10

Bill Gates: $76 milyar
Carlos Slim and Helu Family: $72 milyar
Amancia Ortega: $64 milyar
Warren Buffett: $58.2 milyar
Larry Ellison : $48 milyar
Charles Koch: $40 milyar
David Koch: $40 milyar
Sheldon Adelson: $38 milyar
Christy Walton and Family: $36.7 milyar
Jim Walton: $34.7 milyar

CARLOS SLIM KİMDİR?

Dünyanın en zengin isimlerinden Carlos Slim'in Lübnanlı babası Julian Slim Haddad Aglamaz (Yusef Salim Haddad Ağlamaz) 1902 yılında Osmanlı topraklarından ayrılıp Mexico City'ye yerleşti. Şark Yıldızı adlı dükkanında kuruyemiş ticareti yapan ve parasını gayrimenkule yatıran Yusef Salim, ailesine büyük bir servet bıraktı.

1961'de mühendis olarak üniversiteyi bitiren Carlos Slim, SBC Communications, Altria (Philip Morris) ve Alcatel'in yönetim kurullarında yer aldı. Daha sonra finans ve endüstri şirketlerine sahip Grupo Carso'yu kurdu. Carlos, 1990'da Meksika devletinden aralarında France Telecom, Southwestern Bell Company, Telmex'in de olduğu birçok yatırım grubunu devralarak ekonomik bir dev haline geldi. Meksika telekomünikasyon pazarının büyük kısmını elinde bulunduran Slim'in bankacılık, bilişim ve perakende yatırımları da var. Slim, New York Times'ta yüzde 7.5, Saks mağazalar zincirinde de yüzde 16 hisseye sahip.