Bill Gates Afrika'ya 100 bin tavuk bağışladı
Detay Haber

Tavuk yetiştiriciliği sayesinde Afrika’da birçok ailenin yoksulluktan kurtulabileceğini ileri süren Gates, “Tavuklar sürekli olarak üreyeceği için bu kadar güçlü bir gelir artışını sağlayacak başka bir yatırım bulamazsınız” dedi.

Hürriyet'in haberine göre; Gates’in paylaştığı bilgilere göre Sahra altı Afrika ülkelerinde nüfusun yüzde 41’i aşırı yoksulluk sınırı olarak kabul edilen yıllık 700 dolar gelir seviyesinin altında yaşıyor. Çiftçiler, projeye 5 tavukla başlayacak ve 3 ay içinde 40 tavuğa ulaşacak.

Çiftçinin yıllık geliri ise 1000 dolara kadar ulaşacak. Projeyle birlikte söz konusu ülkelerdeki nüfusun yüzde 30’unun desteklenmesi hedefleniyor.

Bill Gates Afrika'ya 100 bin tavuk bağışladı

EN İYİ YATIRIM

“Günde 2 dolarla yaşamak zorunda kalsaydınız, hayat kalitenizi nasıl arttırırdınız” sorusunu soran Gates, dünyada 1 milyardan fazla aşırı yoksul insan yaşadığı için bu sorunun tek bir doğru cevabı olmadığını ifade etti.

Yoksul ülkelerde tavuğun çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Gates, şunları söyledi:

“Bu ülkelerdeki aşırı yoksullar, tavuklar sayesinde daha iyi yaşam standartlarına sahip olabilir. Tavukların yetiştirmesi kolay ve ucuz. Yerdeki besinleri yiyerek yetişen tavukların, sağlıklı üreyebilmesi için birkaç tahtadan bile yapılabilen kümesler yeterli oluyor. Ayrıca tavukların hastalanması durumunda ise 20 centlik ilaçlar yeterli.”

Yılda 3.1 milyon çocuğun yetersiz beslenme yüzünden öldüğünü belirten Gates, “Tavuklar bunun da önünde geçecek. Çünkü tavuk yumurtası zengin protein ve diğer besinlerin kaynağı. Bu da çocukların yetersiz beslenmesini engelleyecek” diye konuştu.

Tavukların diğer bir faydasının da yoksul ülkelerdeki kadın iş gücünü arttıracağını savunan Gates, “Tavuklar, küçük ve evlere yakın bir şekilde yetiştirilebiliyor. Bu da kadınların elinde bir güç olmasını sağlayacak. Kadınlar yetiştirdikleri tavukları ve bu tavuklardan aldıkları yumurtaları satabilecek. Yani kadınların elinde bir ekonomik güç olacak” ifadelerini kullandı.

Yoksul ATM’si

GATES’in eşi Melinda Gates ise projeye blog yazısı ile destek oldu. Gelişmekte olan ülkelerde tavukların kadınlar için büyük fark yarattığını ve tavukların iyi bir gelir kaynağı olduğu için “yoksulların ATM’si” olarak bilindiğine dikkat çeken Melinde Gates, şunları söyledi:

“Çoğu gelişmekte olan ülkede tavuk yetiştiriciliği kadın işi olarak anılıyor. Kadınların tavuk ve yumurta satışından elde ettiği gelir kadınların oluyor ve kazandıklarını istedikleri gibi harcama olanağı sağlıyor. Genelde erkek, ailenin gelirini kontrol ediyor.

Kakao ve pamuk gibi ürünleri pazara sunuyor. Örneğin, bir inek daha fazla süt ürettiğinde gelen gelirin nasıl kullanılacağını erkekler belirliyor. Ama tavuklar bir istisna örneği.

Çoğu erkek, tavuk yetiştirmenin zaman kaybı olduğunu düşünüyor. Çünkü parasal getirisi az kalıyor. Böylece tavuk yetiştiriciliği de kadınlara kalmış oluyor.”