Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü anılıyor BELGESEL

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü anılıyor BELGESEL

SIRP SUİKASTÇİNİN KURŞUNU, DÜNYAYI BİRBİRİNE KATTI

Bosnalı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip'in, Saraybosna'yı ziyareti sırasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand ile eşi Sophie'yi öldürdüğü ve akabinde Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı "Saraybosna Suikasti"nin üzerinden tam bir asır geçti.

20. yüzyılın ilk büyük felaketi kabul edilen ve tarihin en kanlı 5'inci savaşı olan Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan suikastin yıl dönümü dolayısıyla, Saraybosna'da sergiler, konserler, müze günleri, konferanslar ve yarışmalar düzenleniyor.

Etkinliklerin en büyüğü ise Viyana Filarmoni Orkestrası'nın dün akşam, Bosna'daki savaşta Sırplar tarafından yakılan ve geçen mayıs ayında yeniden açılan Viyeçnitsa Kütüphanesi'nde verdiği konser oldu.

I. Dünya Savaşı Belgeseli Savaşı Başlatan Suikast İZLE

İMPARATORLUKLAR YIKAN SAVAŞ

Savaşın dünya tarihi üzerinde de ciddi etkileri oldu.

4 büyük imparatorluk; Alman İmparatorluğu, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu yıkıldı.

Savaşın en büyük sorumlusu olarak gösterilen Alman İmparatorluğu ise büyük tazminatlar öderken, sömürgelerinin de bir çoğunu kaybetti.

Suikasti işlediğinde reşit olmadığı gerekçesiyle idama mahkûm edilemeyen ve müebbet hapse çarptırılan Gavrilo Princip ise cezaevinde geçirdiği 4 yılın ardından verem nedeniyle hayatını kaybetti.

Büyük Savaş 1.Bölüm (1. Dünya Savaşı Belgeseli) İZLE

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü anılıyor BELGESEL

Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıldönümü anılıyor BELGESEL

MİLYONLARCA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

Tüm ülkelerden 65.038.810 askerin katıldığı savaş, arkasında resmi rakamlara göre toplam 8.556.315 ölü, 21.219.452 yaralı ve 7.750.945 kayıp veya esir bıraktı.

BİRİNCİ FELAKETİN SONUÇLARI, İKİNCİ DAHA BÜYÜK BİR FELAKETİ DOĞURDU

1. Dünya Savaşı ülkeler arasındaki sorunları çözümlememiş, ağır yaptırımlar içeren antlaşmaların sonucu olarak savaş sonrası gelişen aşırı milliyetçilik, yeni oluşan faşizm ve nasyonal sosyalizm gibi ideolojiler 2. Dünya Savaşı'na zemin hazırlamıştır.