Birleşmiş Milletler Ukrayna için toplandı

Birleşmiş Milletler Ukrayna için toplandı

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi üzerine acil bir araya gelen BMGK üyeleri, toplantının formatını eleştiren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin'in itirazı üzerine toplantıya 10 dakika ara verdi.

Kırım'daki son gelişmelerle ilgili toplanan BMGK öncesinde açıklama yapan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, Rus askerlerinin halihazırda Rusça konuşan halkı korumak gibi illegal bir gerekçeyle Ukrayna'nın Kırım'daki topraklarına girdiğini bildirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bu saldırısının hareketinin uluslararası hukukun ciddi bir şekilde ihlali olduğunu ifade eden Sergeyev, Rusya'nın gerek BMGK'nın daimi üyesi olarak gerekse 5 Aralık 1994'te Budapeşte Memorandumu'nda, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı sorumluluklarına uymadığını dile getirdi.

Ülkesinin ABD, Fransa ve Çin'den, Rusya'nın Budapeşte Memorandumu'na uymaları konusunda garantör ülke olarak Ukrayna'ya müdahaleye acil tepki gösterilmesi çağrısı yaptı.

Sergeyev, Rusya'nın BM Sözleşmesini çiğnediğini dile getirerek, BM'ye bütün üye devletlere yaptığı çağrıda ise herhangi bir ülkenin, bir başka ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı uyma sorumluluklarının yerine getirilmesini sağlama çağrısında bulundu.