Biyometrik kimlik ihalesi iptal edildi

Biyometrik kimlik ihalesi iptal edildi

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve parmak izi, parmak damar izi gibi verileri kapsayan kimlik kartları için Bolu ve Düzce pilot bölge seçilmiş ve bu illerde uygulama denenmişti. Sabah 'ta yer alan habere göre denemesi tamamlanan ve 10 milyon kimlik kartının dağıtımını kapsayan ihale Bakan Ala'nın talimatıyla iptal edildi.

Projenin 2015 yılı sonunu kadar tamamlanması hedefleniyordu. Proje Türk vatandaşlarının biyometrik verilerinin Amerika'da depolanmasına sebep olacağı gerekçesiyle tartışılıyordu.

AMERİKALI FİRMANIN ŞARTNAMESİ SIKINTILI

Paralel Yapı'nın bir dönem en etkili olduğu kurumlardan olan TÜBİTAK'ın hazırladığı şartnameyle ihaleye çıkılmıştı. ABD'li firmanın sistemine uygun hazırlanan şartnameyle, 77 milyon vatandaşın biyokimlik verilerine ulaşılması hedeflenmişti.

Sözkonusu kartların ihalesi için hazırlanan şartnamenin, geçtiğimiz aylarda görevden alınan Hasan Palaz'ın TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığı döneminde hazırlandığı ifade edilmişti. Paralel yapı mensubu olduğu iddia edilen ve 'kripto telefonların dinlenmesi' başta olmak üzere görev döneminde birçok skandal gerçekleşen Palaz, bir süredir yurtdışında bulunuyor.

İptal edilen ihaleye 2012 yılında olduğu gibi bu yıl da şartname nedeniyle yine tek bir firma katılabilecekti.

BİYOMETRİK KİMLİK NASIL ÇALIŞIYOR

T.C. Kimlik Kartı ihalesi kapsamında her Türk vatandaşının parmak izi, parmak damar izi ve avuç içi damar izi gibi biyometrik veriler ihaleyi kazanan firmanın eline geçecekti.

Böylece firma, Türk vatandaşlarının bütün biyometrik verilerine, Türkiye nüfusu hakkında istediği kimlik bilgilerine rahatlıkla ulaşabilecekti.

İhale için ismi geçen Gate Elektronik isimli firma üzerinden kritik verilerin ABD'deki firmalara geçebileceği iddiaları gündeme gelmişti.

Yetkililer, ihalenin milli bir firmaya verilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.