Blaundos Antik Kenti'nde görsel şölen
AA

Blaundos Antik Kenti, Uşak il merkezinin 30 km. güneyindeki Ulubey ilçesine bağlı Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer almakta ve ilçe merkezine 10 km. uzaklıkta olan muhteşem güzellikteki bir Antik Kent..

GÖRSEL ŞÖLEN

Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan Ulubey'deki Blaundos Antik Kenti kalıntıları arasından yıldızlar görsel bir şölen sunuyor.

Blaundos Antik Kenti'nde görsel şölen

MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Uşak tarihi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Köklü kültürel öğelerinin yanı sıra sanatsal manada da oldukça eskiye dayanan bir geçmişi var.

İlçenin Sülümenli köyündeki Blaundos antik kenti M.Ö. 334’te Makedonyalılar tarafından kurulmuştur. Helenistik çağdan kalan Blaundos Antik Kenti, Sülümenli Köyü’nün kuzeydoğusuna düşen bir yarım ada gibi, kanyonlarla çevrili stratejik bir tepenin üzerine Makedonya’lar tarafından kurulmuştur.

Blaundos Antik Kenti'nde görsel şölen

KALELER, TAPINAKLAR, KAYA MEZARLARI

Blaundus; Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylenmektedir. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır.

Blaundos Antik Kenti'nde görsel şölen

MİLATTAN ÖNCE 189 YILINDA ROMA İMPARATORLUĞU'NUN HAKİMİYETİNDEYDİ

1845 li yıllarda Hamilton bu kentten geldiği bilinen bir yazıtı bulması ile antik kentin adının Blaundus olduğu kesinleşmiştir. Yazıttaki; "Blaundeon Makedonon” ibaresi antik kent hakkında açık ve net bilgiler vermektedir. Büyük İskender’in ölümü ile kent; Deokodoslar olarak da adlandırılan ve imparatorluğu aralarında paylaşma çekişmeleri yaşayan 8 generallerden Antigonos’un payına düşmüştür. Kent; M.Ö. 189 yılında Bergama Krallığı’ndan Roma İmparatorluğu hâkimiyetine geçmiştir.

Roma döneminde önemli bir yerleşim alanı olan kent, M.Ö. 5 yüzyılda Uşak İli, Sivaslı İlçesi sınırları içerisinde yer alan ve aynı zamanda piskoposluk merkezi olan Sebaste Piskoposluğuna bağlanmıştır.

Blaundos Antik Kenti'nde görsel şölen

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)