BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansı
AA

Guterres, BBC'nin HARDtalk programına verdiği röportajda Suu Çii'nin Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) konusunda bir an önce harekete geçmezse yaşanacak trajedinin tüm yönleriyle korkunç olacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansıBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

"SON BİR ŞANSI VAR"

Myanmar'daki demokrasinin halen sorunlu olduğunu savunan Guterres, ülkede ordunun hala üstünlüğü elinde tuttuğunu ve Arakan eyaletinde sahada yapılanlar konusunda baskı oluşturduğunu dile getirdi.

Guterres, "Tabii ki ülkenin liderinin durumu zaptetmesi, tersine çevirmesini bekliyorum. Bir şansı var, bunu yapmak için son bir şansı var." diye konuştu.

BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansı

ARAKAN'DA ETNİK TEMİZLİK ENDİŞESİ

Ordunun saldırının "etnik temizlik" derecesine ulaşabileceği uyarısı yapan Guterres, "Eğer durumu şimdi tersine çevirmezse yaşanacak trajedi tamamıyla korkunç olacak ve maalesef bunun ileride nasıl telafi edebileceğine dair bir yol göremiyorum." ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansıMyanmar Devlet Başkanı Suu Çii, Saharov Özgür Düşünce Ödülü'nü alırken

ÖLEN SİVİL SAYISI BELLİ DEĞİL

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere yönelik saldırılarında, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansıMyanmar Devlet Başkanı Suu Çii, Nobel Barış Ödülü alırken

200'DEN FAZLA KÖY, SİSTEMATİK OLARAK YAKILDI

Saldırılarda 200 civarı köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılmaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle halen bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da denizyoluyla Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 400 bine yakın Arakanlı Müslüman ulaştı.

BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansı

BM Genel Sekreteri: Myanmar liderinin son şansı

Myanmar zulmünden kaçışlar devam ediyor VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)