BM Orta Afrika için olumsuz konuştu
AA

orta-AFRİKA

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Orta Afrika'nın gidişatı hakkında net konuştu: Yapılan her hareketin, BM'ye zarar verdiğini açıkladı. Geleceğe dair kaygıların olduğunu söyleyen Dujarric, Orta Afrika'da sapmaların olduğunu ve bu sapmaların BM'ye etkisi aldığını açıkladı.

YÜZLERCE KİŞİ BM MİSYONUNA SALDIRDI

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM Misyonu'na (MINUSCA) 300-400 kişilik grubun bıçaklar ve taşlarla saldırdığı, barışgücü askerlerinin açtığı ateş sonucu bir göstericinin öldüğü bazılarının da yaralandığı kaydedildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkent Bangui'nin 350 kilometre kuzeyindeki BM merkezine bıçak ve taşlarla saldıran göstericilerin kampı ateşe vermeye çalıştıklarını söyledi.

Barışgücü askerlerinin önce uyarı atışı yaptıklarını ardından açılan ateşte ise bir protestocunun hayatını kaybettiği bazı göstericilerle askerlerin de yaralandığını belirten Dujarric, yaşanan saldırının bir hafta içinde BM misyonuna yönelik ikinci saldırı olduğunu kaydetti.

MINUSCA'nın olayın nedenine ve yapılan müdahaleye ilişkin soruşturma başlattığını da dile getiren Dujarric, MINUSCA'nın bölgede toplumlar arasındaki gerginliği yatıştırma çalışmalarına devam edeceğini vurguladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Seleka grubu üyelerinin, 2012 yılı Aralık ayında Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesinden sonra Hristiyan Anti-balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)