BM Trump'ın kararını oylamak için toplanıyor
ensonhaber.com

ABD'nin Kudüs konusundaki kararı, dünyanın da ilgisini yakinen çekiyor. İsrail'e peşkeş edilmeye çalışılan Kudüs, Avrupa dahil tüm dünyayı ayağa kaldırırken Trump'ın bu usulsüz kararı büyük tepkilere neden oldu.

BMGK'da Kudüs kararını reddetmek için toplanan Güvenlik Konseyi üyeleri, ABD'nin olumsuz yönde oy kullanması nedeniyle BM'ye aktarılan konu, bugün New York'taki Genel Kurul'da oylanacak. Bu tarihi toplantı için Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu New York'a giderken, Genel Kurul Türkiye saati ile 18:00'da başlayacak.

BM Trump'ın kararını oylamak için toplanıyor

NETANYAHU'DAN BM'YE TEPKİ

İsrail, kendi lehinde sonuçlanmasını istediği Kudüs meselesi için BM üyelerine büyük sitemlerde bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, New York'ta Birleşmiş Milletler'de düzenlenecek Kudüs oylamasına saatler kala yaptığı açıklamada, BM için "yalanlar evi" diyerek malumun ilanı olacak bu karar öncesinde BM üyelerine sitem etti.

BM Trump'ın kararını oylamak için toplanıyor

İSRAİL'İN YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

İsrail için bu ay oldukça yoğun bir diplomasi trafiğinin yaşandığı zaman dilimi BM Güvenlik Kurulu'ndan önce Avrupa ülkelerini gezerek destek bulmaya çalışan Netanyahu, aradığı desteği bulamayınca, BM'den sonra diplomatları aracılığıyla her ülkede lobi faaliyetlerini harekete geçirdi.

Diplomatlarına "Temsilciler ve yüksek mevkilerdeki yöneticiler ile görüşün, ikna edin" talimatını veren Netanyahu, BM'den olumsuz bir cevap alınmasını istemiyor.

BM Trump'ın kararını oylamak için toplanıyor

ABD TEHDİTLERİ VE BM GÜVENLİK KURULU

Geçtiğimiz günlerde Güvenlik Kurulu'nun toplantısında yapılan oylamada 15 üyenin 14'ünden olumsuz yönde oy alan Trump'ın Kudüs kararı, ABD temsilcisi Nikki Haley'in olumlu yönde kullandığı oy nedeniyle veto edilmişti.

Haley bu karar sonrasında BM ve Güvenlik Kurulu üyelerini tehdit yağmuruna tutmuş, "ABD bunu unutmayacak, Trump hepinizin ismini not etti" şeklindeki tehditleri ile gözdağı vermişti.

BM Trump'ın kararını oylamak için toplanıyor

ABD'NİN DAYATMA POLİTİKASI VE YALNIZLIĞA SÜRÜKLENİŞ

BM Güvenlik Kurulu, tarihinde az rastlanır bir örnek ile 14 üyenin aynı beyanda oy kullanması ile ABD'yi yalnızlığa sürüklemişti. Bu oylama sonucunda alınan karar tarihi nitelik taşıdığı kadar stratejik olarak da Güvenlik Kurulu'nda ABD'nin yalnız kaldığını gözler önüne serdi.

Trump'ın "başına buyruk" ve "yaptım, oldu" Kudüs kararı, tüm dünya tarafından olumsuz yönde karşılanmış, büyük tepkilere neden olmuştu.

BM Trump'ın kararını oylamak için toplanıyor