BM'de Türk Keneşi resepsiyonu
AA

bm

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyinin (Türk Keneşi) uluslararası camiaya tanıtılması amacıyla resepsiyon düzenlendi.

Konseyin dönem başkanı olan Türkiye'nin BM misyonunun organize ettiği resepsiyona, birçok ülkenin BM daimi temsilciliklerinden diplomatlar katıldı.

TANITIM FİLMİ YAYINLANDI

Etkinlikte 2009 yılında kurulan ve Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın üye olduğu Türk Keneşi'nin gelişimi, hedefleri ve vizyonunu konu alan tanıtım filmi yayınlandı.

AA muhabirine konuşan Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Avrupa'dan Çin'e uzanan bir köprü olan Türk dünyasının, enerji ve ticaret alanında stratejik projeleri olduğunu ve konseyin öneminin gittikçe arttığını belirtti.

POTANSİYEL ÜLKE TÜRKMENİSTAN

Hasanov, "Gelecekte potansiyel üye Türkmenistan'ı da görürsek, doğalgaz, petrol ve su rezervlerini, bunların Avrupa'ya taşınmasını ve Avrupa'dan buraya getirilmesini düşünürsek, Türk Keneşi'nin ne kadar önemli olduğunu görmüş oluruz" diye konuştu.

KÜLTÜR VE ÜLKÜ BİRLİĞİ

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise Türk Keneşi'nin kurulduğu günden itibaren ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda somut adımlar atarak geliştiğini vurguladı.

Çevik, Türk Keneşi'nin "Türkçe konuşan ülkeler arasındaki kültür ve ülkü birliğinin, oluşturulmuş mekanizmalar aracılığıyla daha da kuvvetlenmesini sağlayacak bir yapılanma" olduğunu ifade etti.

Resepsiyona ayrıca, konseye üye olmayan Türk devletleri Türkmenistan ve Özbekistan'ın BM daimi temsilcileri de katıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)