Bomonti rezidans bölgesine dönüşüyor

bomonti

Tekel Bira Fabrikası başta olmak üzere tekstilden gıdaya kadar çeşitli fabrikalara ev sahipliği yapan Bomonti, bu fabrikaların şehir dışına çıkarılması ile birlikte bugün İstanbul’un önemli ofis, otel ve rezidans bölgelerinden biri oldu. Eskinin köhne Bomonti semti artık lüks bir semt haline gelirken, bölgede ortalama metrekare satış fiyatları da 4 bin 500 dolar seviyesine yükseldi.

DEVAM EDEN VE PLANLANAN 8 PROJE

Bomonti’de şu anda inşaatı süren ve planlanan toplam sekiz ofis, rezidans ve otel projesi bulunuyor. Bunlar arasında Sinpaş’ın inşaatına başladığı ve ön talep toplama aşamasındaki Time Rezidans Projesi, Keten İnşaat’ın kaba inşaatını tamamladığı Bakır Palas ve eylülde inşaatına başlanacak olan konut ve ticari alandan oluşan Kuzey Bomonti Projesi yer alıyor. Ofton İnşaat’ın Elysium Art Residence Projesi, Ali Başyazıcı Holding’e ait Now Gayrimenkul şirketinin Now Bomonti Projesi ve Yenigün İnşaat’ın The House Residence Bomonti Projesi'nin inşaatı sürüyor.

Tahincioğlu’nun konut, ofis ve ticari alandan oluşan Bomonti Projesi ile Türkmen Holding’in Otel/Residence Projesi ise inşaata başlamak için gün sayıyor. Bunların dışında Keten İnşaat, Now Gayrimenkul ve bölgede Bomonti Business Center Projesi'ni geliştiren Peker Group da yeni projeler için yer arayışında. Ayrıca IC Holding’in de Hilton Bomonti’nin ardından bölgede yeni bir otel yapmak üzere görüşmeler sürdürdüğü vurgulanıyor.

EĞLENCE ALANLARI GELİYOR

Bomonti’nin Anthill Rezidans ile başlayan dönüşüm sürecinde, İstanbul’un en büyük kongre oteli olan Hilton Bomonti’nin geçtiğimiz yıl hizmete açılması bölgeyi hareketlendirdi. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Bomonti’deki değişimin en önemli nedenleri arasında Taksim, Nişantaşı gibi merkezi semtlere yakın konumu ile birlikte geçtiğimiz yıllarda açılan Bomonti Tüneli’nin sağladığı ulaşım kolaylığını gösteriyor.

Maya, bölgede yeni otel ve rezidans projeleri için yatırımcıların yer arayışında olduklarını söylüyor. Ortalama metrekare fiyatının 4 bin 500 dolar seviyesinde olduğu bölgede konutta 17-20 yıl, ofiste ise 15 yıllık amortisman süreleri olduğunu belirten Maya, “Doğuş Grubu’nun Bomonti Bira Fabrikası’nın yerine yeme-içme, eğlence ve aktivite yatırımı yapması bölgeye daha da değer katacak” diyor.

YENİ YER ARAYIŞLARI

Bomonti’deki kabuk değişimi bölgede yeni yatırımlar için arayışları da artırıyor. Bomonti Palace projesinin kaba inşaatını tamamlayan Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, “Bölgede Topkim İlaç Fabrikası’nın yerini alarak sekiz mağaza ve 26 konuttan oluşan Kuzey Bomonti projesinin inşaatına eylül ayında başlayacağız. Başka projeler için de görüşmelerimiz, yer arayışlarımız sürüyor” diyor.

Bölgede yer arayışında olan bir diğer yatırımcı ise Now Gayrimenkul. Now Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Başyazıcıoğlu, Bomonti bölgesinde ofis ve rezidans projesi geliştirmek üzere yer arayışlarının sürdüğünü söylüyor. Now Bomonti projesinin yüzde 60’ının satışını gerçekleştirdiklerini belirten Başyazıcıoğlu, 2016 sonunda projelerini teslim edeceklerini ifade ediyor. FYP Proje Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Yılmaz Phillipson, Bomonti’de otel, rezidans gibi projelerin öne çıkmasının en önemli nedeninin bölgenin Taksim, Nişantaşı gibi İstanbul’un eğlence mekanlarına yakınlığı olduğuna işaret ediyor. Phillipson, “Bomonti, eğlence mekanlarına yakınlığı ile birkaç günlük kiralamalarda ve turizm konaklamalarında öne çıkıyor. Bu durum da bölgede otel, rezidans gibi projelerin artmasını sağlıyor” diyor.

FİYATLAR İKİYE KATLANDI

Bölgede yer alan ofisler yerli ve yabancı şirketler ve yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Ancak burada ofis projelerinin birbirinden bağımsız bir yapıya sahip olmaları bölgenin ofis olarak organize bir yapı oluşturamamasına neden oluyor. Denge Değerleme Genel Müdürü Baki Budakoğlu, Bomonti’de son 4-5 yılda metrekare fiyatlarının iki kat arttığına vurgu yapıyor.

Budakoğlu, ortalama metrekare fiyatlarının 4 bin 500 dolar olduğunu ve fiyatların artık bu seviyelerde seyretmesini beklediklerini söylüyor. Baki Budakoğlu, “Bomonti bölgesi İstanbul’un son yıllarda en çok prim yapan bölgelerinden biri. Ancak ortalama metrekare fiyatlarının 4 bin 500 dolar seviyesine geldiğini ve döviz kurlarındaki artışı da düşündüğümüzde önümüzdeki dönemde fiyatların stabil seyretmesini bekliyoruz” diyor.