Bosna savaşında doğan Dzumhur Federer'e rakip oldu

Bosna savaşında dünya gelen Dzumhur Federer'e rakip oldu

Bosna'daki savaşta, kuşatma altındaki Saraybosna'da dünyaya gelen Damir Dzumhur (23), Roland Garros 3. Turu'nda 17 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Roger Federer ile karşılaşacak.

Roland Garros 2. Turu'nda Marcos Baghdatis'i 3-1 mağlup ederek tarihi bir başarıya imza atan Dzumhur, kariyerindeki en önemli maçına bugün TSİ 12.00'da çıkacak.

ATP sıralamasında 88. sırada bulunan Dzumhur, ilginç hayat hikayesiyle dikkati çekiyor.

Bosna'daki savaşın devam ettiği günlerde, bombardıman ve kuşatma altındaki başkent Saraybosna'da 20 Mayıs 1992 yılında doğdu. Savaşta Sırplar tarafından sürekli bombalanan Koşevo semtindeki doğum hastanesinde dünyaya gelen Dzumhur, teniste elde ettiği başarılardan dolayı ülkesinin gururu olmaya devam ediyor.

Geçen yıl Avusturya Açık'ta 3. Tura yükselerek ülkesi ve kendi adına tarihi bir başarıya imza atan Dzumhur, bu kez de Roland Garros'ta Bosnalıların göğsünü kabartı.

BOMBALARIN ALTINDA DÜNYAYA GELDİ

Dzumhur'un Saraybosna'da yaşayan annesi Cenata Dzumhur, AA'ya daha önce yaptığı açıklamada, oğlunun doğduğu o günlere dair şu ifadeleri kullanmıştı:

''Biz, Sırp askerlerince kuşatılan ve onların kontrolündeki Grbavitsa semtinde yaşıyorduk. 4 Mayıs 1992 tarihinde, evimizi terk etmek zorunda kaldık. Bir araçla, doğrudan hastaneye getirildim. Keskin nişancılar dört bir yandan ateş ediyor, şehre bombalar yağıyordu. O gün beni hastaneye taşıyan Kızılhaç aracının bana söylediği, (Siz çok şanslı bir annesiniz. Tek bir kurşun dahi size isabet etmedi) sözü hala kulaklarımda. Belki de o günden başlayan tüm bu olaylar, Damir'in şansıydı. Hayattaki ilk günleri çok sıkıntılıydı. Çünkü, henüz birkaç günlük olmasına rağmen, tüm bebekleri bombardıman esnasında, sığınaklara indirmemiz gerekiyordu. Hastanenin camından, yakınlardaki Zetra Spor Salonu'nun yanışını ve hastaneyi bebekleriyle terk eden anneleri izliyordum. Acaba ben de hastaneden çıkmalı mıyım diye kendime sordum. Damir, hastanenin tamamen boşaltılmasından önce, dünyaya gelen son bebeklerden biriydi."

TENİSLE NASIL TANIŞTI

Damir'in tenisle tanışması, büyük bir tenis hayranı olan ve aynı zamanda amatör olarak bu sporla ilgilenen babası Nerfid Dzumhur sayesinde oldu. Baba Dzumhur'un Bosna'daki savaş devam ederken, 1994 yılında Saraybosna'da açtığı tenis okulunda henüz iki yaşında top toplamaya başlayan Damir, ilk ciddi tenis antrenmanlarına ise 5 yaşındayken başladı.

FEDERER-DZUMHUR KARŞILAŞTIRMASI

Dünyanın 2 numarası Roger Federer ile karşılaşacak olan Dzumhur, ATP verilerine göre, bugüne kadar 380 bin 938 dolar ödül kazanırken, 17 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Roger Federer ise 90 milyon 231 bin 144 dolar ödül kazandı.