Bosnalılar'ın acıları tazelendi

Bosnalılar'ın acıları tazelendi

Bosna Hersek'te savaş sırasında Sırplar tarafından katledilen ve kimlik tespitleri yeni yapılan 32 savaş kurbanı daha toprağa verildi.

Başkent Saraybosna'nın kuzey batısındaki Tuzla şehri yakınlarında yer alan Kalesiya'da, toplu mezardan çıkarılan ve kimlik tespiti yapılanlar için cenaze töreni düzenlendi. Müftü İsmail Smayloviç'in kıldırdığı cenaze namazına 3 binden fazla Boşnak katıldı.

Bosna'da 1992-1995 yılları arası yaşanan savaşta Sırplar tarafından katledilen siviller, kılınan cenaze namazının ardından, Kalesiya'daki şehitliğe defnedildi.

Toprağa verilen savaş kurbanlarından 31'inin erkek, birinin kadın olduğu belirtildi. Kadının öldürüldüğünde 69 yaşında olan Münira Mayloviç, defnedilen siviller arasında en yaşlısının katledildiğinde 73 yaşında olan Avdurrahman Haskiç, en küçüğünün ise 6 yaşındaki Tarık Çaklovitsa olduğu ifade edildi.

Törene katılanlar, Kalesiya şehitliğine, 6 sene önce de Tarık'ın babasının defnedildiğini söyledi.

Zvornik'te, 1992-1995 yılları arası kaybolan insan sayısı bin 998 iken, bunlardan sadece bin 387'sinin kimlik tespiti yapıldı, 611 kişi hala kayıp olarak gösteriliyor. Zvornik'te işlenen savaş suçları için bugüne kadar 10 kişi yargılandı ve çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Zvornik Belediye Bölgesi Esir ve Kayıplar Derneği Başkanı Ahmet Grahiç, bugün kılınan cenaze namazının Kalesiya'daki 14. toplu cenaze olduğunu vurguladı. Grahiç, bölgede savaşta katledilenler için anıt merkezi yapılacağını bildirdi.