Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor
ensonhaber.com

Avrupa Birliği'nden çıkış olarak adlandırılan Brexit; sadece İngiltere'nin değil, aynı zamanda tüm Avrupa'nın gündemini uzunca bir süre meşgul etti ve bir süre daha da meşgul edeceğe benziyor.

BREXİT PARLAMENTODAN GEÇMEDİ

Anlaşmanın parlamentodan geçmemesiyle birlikte birçok seçenek bulunuyor. Hükümet erken seçime gidebilir, anlaşmayı yeniden oylamaya sunabilir, May istifaya zorlanabilir, yeni bir Brexit referandumu yapılabilir, anlaşmasız ayrılık olabilir.

ANLAŞMASIZ AYRILIK İHTİMALİ YÜKSEK

AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier konuyla ilgili "Anlaşmasız Brexit ihtimali hiç bu kadar yüksek olmamıştı." dedi.

Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor

585 SAYFALIK ÇEKİLME ANLAŞMASI'NA GEÇİT YOK

İngiltere'nin AB'de 46 yıllık üyeliğini terk etme sürecinde; ülkenin mümkün olduğunca zararını en aza indirmek için yaklaşık 18 aylık bir müzakere süreci planlanmıştı. Bu nedenle AB ile üzerinde anlaşılan 585 sayfalık Çekilme Anlaşması'na parlamento dün izin vermedi.

"EN BÜYÜK YENİLGİ"

Brexit'in hayata 'hemen' geçmesini isteyen İngiltere Başbakanı Theresa May, dün Brexit'in İngiltere parlamentosunda oylanmasının ardından büyük bir hezimete uğradı. Bunun nedeni ise yapılan oylamada anlaşmanın 202 'evet' oyuna karşı 432 'hayır' oyunun çıkması. Bu da İngiltere'nin tarihinde en büyük hezimet olarak nitelendirildi. Özellikle de işçi partisi lideri Corbyn bu çıkan karar için, '1920’den bu yana en büyük yenilgi' ifadesini kullandı.

Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor

İNGİLTERE'DE İÇ DENGELER DEĞİŞEBİLİR

Yaşanan bu gelişmeyle birlikte bazı kaynaklar; İngiltere'nin özellikle iç dengelerinde bazı problemler yaşanmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

MAY 'GÜVENOYU' ALAMAZSA ERKEN SEÇİME GİDİLECEK

Dün 'ret' kararından sonra İngiltere Başbakanı Theresa May'in istifa etmesi bekleniyordu, ancak May istifa etmedi. Aksine May, 'güvenoyu' yapılması gerektiğini ve alınacak güvenoyu ile partilerle anlaşmanın geçmesini sağlama amaçlı temaslarda bulunacağını, bunu sağlayacak fikir çıkması halinde de Brüksel ile görüşeceğini açıkladı.

Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor

GÜVENOYU MAY İÇİN 'TAMAM MI DEVAM MI' NİTELİĞİNDE OLACAK

Önerge ise bugün oylanacak. Eğer May güvenoyu alamazsa İngiltere'de 'erken seçim' gündeme gelecek. Erken seçimi ise İşçi Partisi lideri Corbyn ısrarla her fırsatta dile getirip destekliyor. Ancak May, 'güvenoyu' alırsa görevine devam edecek ve anlaşmanın geçmesini sağlamak için yeni girişimlerde bulunabilecek. Bunun yanı sıra İngiltere, AB’den kararın 29 Mart’ın ertelenmesini isteyebilir. Ayrıca yeni bir Brexit referandumu yapılabilir veya anlaşmasız ayrılık da sağlanabilir.

ANLAŞMASIZ BREXİT EN KÖTÜ SENARYO

Bazı azınlıklar tarafından desteklenen 'anlaşmasız Brexit' ise İngiltere için özellikle de idari, ekonomik ve ticari açıdan en kötü senaryo olarak nitelendiriliyor. Bunun nedeni Birleşik Krallık'ın her anlamda AB nezdinde herhangi bir üçüncü ülke haline gelecek olması. 'Anlaşmasız Brexit'; İngiltere'de hizmet, imalat ve tarım sektörlerine ciddi zararlar da verebilir.

Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor

AB PAZARINDA DEZAVANTAJ

Ek gümrük tarifeleri ihracat ürünlerinin yüzde 90'ına yansayacak olan İngiltere AB pazarı içerisinde ciddi bir dezavantaj yaşayacak. Bunun yanı sıra İngiliz ürünleri daha sık ve uzun kontroller ile uyum prosedürleri nedeniyle daha yavaş ve daha maliyetli şekilde AB ülkelerine ulaşacak.

İngiliz ürünleri daha pahallı hale gelince daha az tercih edilecek. Her iki tarafta da şirketler yeni ithalat ve ihracat izinleri almak yeni sertifikalara sahip olmak zorunda kalacak. Bu da yine maliyetleri yükseltecek ve yeni girişimcilerin motivasyonlarını kıracak. Özellikle gıda ve ilaç sektöründe kriz boyutunda sıkıntılar yaşanabileceği öngörülüyor.

Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor

BİR DİĞER SENARYO: BÜYÜK BRİTANYA'NIN PARÇALANMASI

Bir diğer senaryo ise İngiltere'nin en büyük korkusu olan Büyük Britanya'nın parçalanması. Kuzey İrlanda Cumhuriyeti'nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016'daki referandumda Brexit'e karşı çıkan İskoçya'da 2014'ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması.

Kuzey İrlanda, anlaşmasız Brexit'in hem nedeni, hem de bundan en olumsuz etkilenecek bölge konumunda bulunuyor. May'in reddedilen Brexit anlaşması, İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına fiziki sınır sokulmaması için formüle edilen "tedbir maddesi" yüzünden tepki çekti.

İrlanda adasında 30 yıl boyunca yaşanan ayrılıkçı terörü bitiren Belfast Anlaşması'na göre, iki İrlanda arasında sınır bulunmaması gerekiyor. İngiltere AB üyesiyken herhangi bir sorun yaratmayan bu koşul, ülkenin Brexit kararı almasıyla birlikte en önemli soruna dönüştü.

BELFAST ANLAŞMASI ANLAŞMASIZ BREXİT'İN KURBANI OLACAK

Brexit sürecini tıkayan İrlanda sorununu çözmek için tasarlanan "tedbir maddesi" İngiltere'yi gümrük birliğini terk edemez hale getirirken, Kuzey İrlanda'yı da İngiltere'den fiili olarak koparacak bir süreci öngörüyordu. Ancak anlaşmasız Brexit halinde iki İrlanda arasında yeniden fiziki sınır çekilmesi gerekecek. Sınır kontrol noktalarının ve gümrük kapılarının, iki İrlanda'yı birleştirmek için mücadele veren ayrılıkçı terörü yeniden canlandırmasından endişe ediliyor. Kuzey İrlanda'da ayrılıkçı Katolikler ile İngiltere yanlısı protestanların ortak yönetimini öngören Belfast Anlaşması, anlaşmasız Brexit'in en önemli kurbanı olmaya aday görünüyor.

İSKOÇYA KARŞI ÇIKIYOR

Anlaşmasız Brexit'in, İngiltere'nin bütünlüğü için tehdit eden bir yönünü de İskoçya oluşturuyor. Brexit referandumunda yüzde 62 oranında AB üyeliği lehinde oy kullanan İskoçya, İngiltere'nin, kendisini AB dışına sürüklemesine karşı çıkıyor.

İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda, İngiltere'ye bağlı kalınması yönünde sonuç alınmıştı. Ancak bu sonuçta, İngiltere'den ayrılmanın AB'den de ayrılmak anlamına geleceği şeklindeki propaganda etkili olmuştu. İngiltere'nin anlaşmasız Brexit'i tercih etmesi durumunda, İskoçya'daki milliyetçilerin yeni bir bağımsızlık referandumunu gündeme getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Anlaşmasız Brexit'in İngiltere için tek "olumlu" yönünü ise reddedilen anlaşmaya göre AB'ye ödemesi öngörülen yaklaşık 40 milyar sterlinlik ayrılık ücretinden kurtulması oluşturabilir.

"ÜLKE EKONOMİSİ RESESYONA GİREBİLİR"

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, anlaşmasız Brexit'in bazı sıkıntılar yaratacağını dile getirdi. Carney; İngiliz sterlininin hızla değer kaybedebileceğini, ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini ve ev fiyatlarının 3 yıl içinde üçte bir oranında düşebileceğini ifade etti.

Brexit'in reddeilmesiyle İngiltere'de yeni süreç başlıyor

Günün önemli gelişmeleri VİDEO