Britanya'da 500 sperm donörünün 6 bin çocuğu var

S

Britanya'nın ‘en etkili' sperm bağışçılarıyla ilgili istatistikler ortaya çıktı. Üreme sağlığı ve embriyo bağışıyla ilgili yetkili kurum HFEA, Britanya çapında tüm kliniklerde tutulan sperm bağışıyla döllenme rakamlarını açıkladı.

6200 ÇOCUĞUN BABASI OLDULAR

Britanya'nın en etkili sperm bağışçılarını oluşturan 500 erkeğin 6200'ü aşkın çocuğun babası olduğu anlaşıldı. Liste, bağışladığı spermlerle en az 10 kez başarılı sonuç alınan bağışçıların isimleriyle oluşturuldu.

CEP HARÇLIĞI İÇİN DONÖR OLMUŞLARDI

Ülkede 2005 yılına kadar sperm bağışçılarının kimlikleri gizli tutuluyor, sperm bağışı yoluyla doğan çocuklara sadece babalarının ‘genel fiziksel özellikleri' konusunda bilgi veriliyordu.
Bu dönemde pek çok erkek ‘cep harçlığı' kazanmak için sperm bağışçısı oldu.
2005 yılında yapılan yasal değişiklikle, çocuklara biyolojik babalarının kimliğini öğrenme hakkı da tanındı.

YÜZLERCE ÜVEY KIZ VE ERKEK KARDEŞ

Britanya'da sperm bağışçılarından alınan spermler en farklı 10 değişik aile için kullanılabiliyor. Bu, bazı bağışçıların birbirinden habersiz yüzlerce ‘üvey' erkek ve kız kardeşin babası olduğunu da gösterdi.

Sperm bağışçısı erkeklerden 6'sının bir bağışla 20, 9 erkeğin ise 21'i aşkın çocuğun babası olduğu belirlendi. Ancak HFEA, ‘Bilgi Koruma Kanunu' çerçevesinde, bir bağışla en fazla sayıda çocuğun biyolojik babası olan erkeği ve bu kişinin kaç çocuğun biyolojik babası olduğunu açıklamadı.

REKORTMENİN 98 ÇOCUĞU VAR VE ARTIK SADECE ‘DOĞAL YOLLA' SPERM BAĞIŞLIYOR

Avrupa'nın sperm bağışı rekortmeni ise ‘tamamen hayır için' sperm bağışında bulunan bir Hollandalı. İşe 2002 yılında bir sperm bankasına bağışta bulunarak başlayan Ed Houben, daha sonra hayır faaliyetlerine “Tanrı'nın istediği gibi, tamamen doğal yolla” devam etme kararı aldı.

34 yaşına kadar bakir olan Houben, 98 çocuğun biyolojik babası. BBC'ye verdiği röportaja göre, lezbiyen çiftlere, single kadınlara ve kısırlık problemi çeken heteroseksüel çiftlere hizmet veren Houben ile birlikte olan kadınların yüzde 80'i hamile kaldı.