Bulgaristan'da mülteci alarmı
AA

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, parlamentoda basına yaptığı açıklamada, yeni alarm durumuna 15 Ekim'de geçildiğini ancak kamuoyuna yeni duyurulduğunu belirtti.

"BU TEHLİKEYİ GÖZ ARDI EDEMEYİZ"

Bıçvarova, “Almacımız olağanüstü bir ortam, güçlü bir dalga ortaya çıktığında geçici tip mülteci merkezlerine sorunsuz olarak sığınmacı barındırabilmemiz gerekiyor. Bu tehlikeyi göz ardı edemeyiz, dolayısıyla tüm Bulgaristan vatandaşların çıkarına hareket etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Bulgaristan’daki sığınmacıların yerleştirildiği kampların kapasitesi artık kritik derecede aşılırken, alınacak kriz önlemleri kapsamında seyyar barınaklar oluşturulması planlanıyor.

2 BİN ASKER..

Bu arada Savunma Bakanı Nikolay Nençev, Malko Tırnovo bölgesini ziyaret ederek, ülkenin Türkiye ile ortak sınırında alınan güvenlik önlemleri konusunda bilgi aldı. Nençev, kriz durumunda Bulgaristan Silahlı Kuvvetlerinin sınır bölgesinde 2 bine kadar asker yollayabileceğini bildirdi.

FETÖ'CÜLERİN İADESİ

Rumyana Bıçvarova, Bulgaristan Ombudsmanı Maya Manolova’nın yanı sıra basın, siyasi çevreler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının Türkiye'ye iadesi konusunda yasal bir sorun olmadığını söyledi.

Yasa dışı göç krizinin büyük bir sorun olduğunu ifade eden Nençev, “İstihbaratımızın Afganistan, Suriye, İran, Irak ve Libya konusunda aldığı bilgi iyimser değil” dedi.

İadelerle ilgili, “Bu olayda tek bir yasal prosedür dahi çiğnenmemiştir.” diyen Bıçvarova, bir tırın dorsesinde bulunan ve iade edilen 7 FETÖ mensubunun gerek Türkiye’den Bulgaristan’a girerken, gerek Romanya’ya doğru çıkış yapmaya çalışırken iki kez yasaları ihlal ettiğini bildirdi.

Türkiye’ye iade edilen bu kişilerin Bulgaristan’dan sığınma hakkı talebinde bulunmadıklarına işaret eden Bıçvarova, şunları kaydetti:

“Bulgaristan’da hiç kimse bir şahsın Gülenci, Erdoğancı, PKK’lı veya terörist olup olmadığı konusunda kanıt getiremez. Bu temelde Bulgaristan’da adalet dağıtmak doğru olmaz. Gülenci gösterilen kişilerin üzerinde yasal evraklar vardı. Devletimiz hizmet vermez, yasaları uygular.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)