Bunları bilmeden ev almayın

ev

Dövizdeki yükseliş yatırım yapmak isteyenleri gayrimenkule yönlendirdi. Ancak konut alırken bir ev sahibi olmanın mutluluğuna kapılıp önemli detayları unutmamak ve çok iyi araştırma yapmak gerekiyor. Aksi halde sonuç pişmanlık olabiliyor. Konut tercihinde binanın zemininden projenin konumuna, iskanından net ve brüt metrekaresine, sosyal donatılarından proje sahibi firmaya kadar araştırılması gereken birçok konu var. İşte konut almanın püf noktaları...

ZEMİN VE BİNA SAĞLAMLIĞI ÇOK ÖNEMLİ

İster yatırım ister kullanım amaçlı olsun konut tercih edeceklerin projenin kendisi kadar zeminini de incelemeleri gerekiyor. Binanın balçık mı, kum mu yoksa kaya zeminde mi olduğu öğrenilmeli. Proje henüz inşaat aşamasındaysa zemin raporuna da bakılabilir. Ardından proje de aynı titizlikle incelenmeli. Binanın tekniğine uygun yapılması, çok iyi bir statik projeye sahip olması gerekiyor. Bir deprem ülkesi olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu yüzden zeminin sağlamlığı ve binanın Deprem Yönetmeliği’ne uygun olması hayati önem taşıyor.

MERKEZİ KONUM HEM KOLAYLIK HEM KARLILIK DEMEK

Tercih edilecek projenin ulaşım araçlarına, ihtiyaca göre havaalanı, okul ya da hastanelere yakın olması önemli. Doğru lokasyonlarda yer alan projelerde hem hayat kolaylaşacak hem de konumu sayesinde projenin değeri artacaktır. Konut alınabilecek bölge alternatifleri birden fazla ise o bölgedeki değer artışları ve kira gelirleri incelenerek Marmara depreminden sonra inşa edilmiş olan ya da mümkünse yeni olan konutları tercih etmek daha avantajlı.

NET-BRÜT METREKARE HESABINI BİLİN

Konut alırken en yanıltıcı unsurlardan biri metrekarelerdir. Dairenin net ve brüt metrekareleri mutlaka öğrenilmeli. Brüt metrekareye hangi alanların ilave edildiğini tespit edip, brüt metrekare ile net metrekareyi kıyaslamak gerekiyor. Bazı projelerde kat bahçeleri, teraslar ve koridorlar gibi iskan edilemeyecek alanlar iskan içerisine katılıyor. Bu yüzden net kaç metrekare aldığınızı bilmeli ve bu tapuda da yazmalı. Metrekarelerin odalara dağılımı Konutlarda metrekarelerin odalara ne şekilde bölündüğü de dikkat edilmesi gereken başka bir püf noktası. Evde yaşayacak kişi sayısı kaç olursa olsun konfor metrekarenin doğru bölünmesi ile sağlanır. Kimi projelerde 100 metrekareden küçük bir alan bile 3+1 olabiliyor. Bu durumda ev sahipleri küçük ve kullanışsız, hiçbir şeyi sığdıramadıkları odalarla karşı karşıya kalıyor. Metrekare özellikleri dışında evin inşa planı da çok önemli. Biçimsiz yapılmış bir salon kaç metrekare olursa olsun kullanışlı olmayabilir.

PROJEYİ VE FİRMAYI İYİ İNCELEYİN

Ev alırken önemli olan noktalardan biri de projeyi inşa eden firmanın güvenilirliği ve geçmişidir. Sektörde uzun yıllar hizmet vermiş, verdiği sözlere sadık olan firmaları tercih etmek gerekli. Konut alırken sadece görünen yüzeyler yanında detaylara da dikkat ekmek gerekiyor.

İşte sonradan sürprizlerle karşılaşmamak için sorulması gereken sorular:

-Konutun ses yalıtımı ya da artık zorunlu olan ısı yalıtımı var mı?

-Bina ve konutun inşaat malzemesinin kalitesi nedir?

-Projenin sosyal donatıları nelerdir?

-Mevcut aidat ne kadar?