Bursa'dan Londra'ya kaçırılan çini talebi
İHA

1421 yılında inşa edilen Bursa ve Türkiye'nin önemli sembollerinden Yeşil Türbe'nin çinileri, 1855 depremi sonrası restorasyon bahanesiyle kaçırılmıştı.

"UMARIM ESERLERİMİZ ELİMİZDEN GİTMEZ"

Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Zafer Ünver, "Victoria and Albert Müzesi'nde ortaya çıkan çinilerimiz, İngiltere müzeciliğinin kirli çamaşırı gibi. Umarım bundan sonra eserlerimiz elimizden kaçmaz." dedi.

Bursa'dan Londra'ya kaçırılan çini talebi

TESADÜF ESERİ BULUNDU

Tarihi hırsızlık, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Victoria and Albert Müzesi’ni ziyarete giden bir Türk öğretim görevlisinin, yanlış asansöre binip müzenin depo kısmına inmesi ile ortaya çıktı.

Bursa'dan Londra'ya kaçırılan çini talebi ViDEO

İNCELEMEK İÇİN İZİN

Türkiye'ye ait olduğunu düşündüğü birbirinden farklı eski eseri depoda farkeden öğretim görevlisi, ilk etapta izin alamasa da müze ile yaptığı yazışmalar sonrası eserleri incelemek için izin aldı.

Bursa'dan Londra'ya kaçırılan çini talebi

TÜRKİYE'DEN ÇALINMIŞ

Öğretim görevlisi, aralarında Bursa Yeşil Cami ve Yeşil Türbe'de restorasyon çalışmaları sırasında ortadan kaybolan çinilerin de bulunduğu 44 parça çininin, Türkiye'deki tarihi mekanlardan söküldüğünü belgeleriyle tespit etti.

MÜZE DEPOSUNDA BULUNDU

Müze deposunda bulunan eserlerin, 1855 yılında Bursa'da meydana gelen büyük depremde Yeşil Türbe'de oluşan hasarı onarması için Ahmet Vefik Paşa tarafından görevlendirilen, Fransız restorasyon uzmanı Leon Parville ile bağlantısı tespit edildi.

Bursa'dan Londra'ya kaçırılan çini talebi

ESERLERİMİZİ VERİN TALEBİ

Tarihi hırsızlığın belgelenmesinin ardından, Bursa'daki eski eserleri sevenler harekete geçti.

İngiltere'ye çağrıda bulunan Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği Başkanı Zafer Ünver, Türkiye'den götürüldüğü açıkça belli olan eserlerin bir an önce geri alınması gerektiğini söyledi.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)