Bütçe açığı rakamları açıklandı

Maliye Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde 1.3 milyar TL fazla veren Merkezi Yönetim Bütçesi 2017 yılı Ocak-Temmuz döneminde 24.3 milyar TL açık verdi.

Bütçe 2016 yılı Ocak-Temmuz döneminde 31.9 milyar TL faiz dışı fazla verirken 2017 yılı Ocak-Temmuz döneminde 8.4 milyar TL faiz dışı fazla verildi.

Yılın ilk yedi ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 artarak 351.7 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 18.9 artarak 376 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bütçe açığı rakamları açıklandı

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA AZALACAK"

Maliye Bakanı Naci Ağbal bütçe verilerine ilişkin yazılı açıklamasında, "Ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının da etkisiyle bu dönemde (Ocak-Temmuz) bütçe 24.3 milyar TL açık vermiştir. Bunun 9 milyar TL'si sosyal güvenlik primlerinin yılın son üç ayına ertelenmesinden kaynaklanmıştır. Önümüzdeki dönemde ise ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle birlikte bütçe açığındaki artış trendi azalacaktır" dedi.

TEMMUZ VERİLERİ YAPILANDIRMA VE BÜYÜME İLE DESTEKLENDİ

Öte yandan Bütçe Temmuz'da 926 milyon TL fazla verirken faiz dışı fazla ise Temmuz'da 6.7 milyar TL oldu. Verilere göre Temmuz ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.3 artarak 52.5 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 21.5 artarak 51.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Temmuz'da bütçenin 926 milyon TL fazla vererek geçen yılın aynı ayına göre 796 milyon TL iyileşme gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bu iyileşme 15 Temmuz darbe girişiminin etkisinin bertaraf edilmesi ile ekonomideki hızlı toparlanmanın bir göstergesi olarak vergi gelirlerinde kendisini göstermiştir. Bu sene yerinde ve zamanında uygulamaya konulan teşviklerin de etkisi ile vergi gelirleri normal patikasına dönmüş, yapılandırma kanunlarından kaynaklı tahsilatların da etkisi ile Temmuz ayında vergi gelirleri yüzde 27.6 artmıştır."