Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı kutlandı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı kutlandı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.

TÖRENDEN GÖRÜNTÜLER

"SAYGI DUYMAYA VE DÜŞÜNMEYE SEVK ETMEKTEDİR"

Fransa 100'üncü Yıl Törenleri Başkanı General Elrick Irastorza, 99 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları'na ilişkin, "Birçoğu, bugünün şartlarına göre hayal edilmesi çok zor dayanılmaz şartlar altında çok uzaklardan gelen bu askerlerin fedakarlığı, bizleri saygı duymaya ve düşünmeye sevk etmektedir" dedi.

TÜM MÜTTEFİK DEVLETLER ADINA SÖZ ALMAKTAN ŞEREF DUYDUĞUNU BELİRTTİ

Irastorza, Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sadece Fransa adına değil, burada bulunan ülkelerin temsilcileri yanında tüm müttefik devletler adına söz almaktan şeref duyduğunu söyledi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı kutlandı

"O ZAMANDAN BUGÜNE BAŞKA DRAMLAR DA YAŞANMIŞTIR"

Birinci Dünya Savaşı'nın ertesinde denenen girişimlerin hepsinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirten Irastorza, uluslararası kurumların bugün daha kuvvetli, sağlam ve bilinçli olduğunu anlattı. Bu topraklarda yaşamını yitiren askerlerin hepsinin buna katkıda bulunduğunu ifade eden Irastorza, şöyle konuştu;

"Korkunç bir yıkım ve insanlığın uzun tarihinde tartışılmaz bir kesinti yaratan savaşın ertesinde, insanlar arasında en kıymetli değeri barış olan insanlığı bilinçlenmeye sevk ettikleri için bu askerlere bir çeşit minnet duymamız gerekmektedir. O zamandan bugüne başka dramlar da yaşanmıştır ancak hiç kuşku yok ki bunların boşuna olduğunu muhakeme etmeye ve yıkıcı etkilerini reddetmeye daha yatkınız.

"ARKADAŞLAR, ARKADAŞLARIM.."

Aylar boyunca aklın alamayacağı bir vahşetle canlıları toprağa gömen, ölüleri topraktan çıkaran mermilerin düştüğü bu topraklarda hepimizin bir araya gelmesi, dünkü düşmanlar ve bugünkü müttefikler arasında alınan yolu takdir etmemizi sağlamaktadır ancak şunu kabul etmemiz gerekir ki bu alanda hiçbir şey kesin olarak kazanım değildir. Halklar arasındaki kardeşlik, kine, diğerinin korkusuna, farklılıkların korkusuna ve içe kapanıklığa karşı uzun bir savaş olarak kalacaktır. Büyük savaşın 50'nci yıl dönümünde, büyük yazarlarımızdan biri olan Maurice Genevoix, siper arkadaşlarına seslenerek heyecanla 'Arkadaşlarım, arkadaşlarım. Patlayan bir merminin korkunç şiddetiyle siper korkuluğuna fırlatılmış olmayı hissetmiş olmak lazım.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 99'uncu yılı kutlandı

"FRANSA TARİHİNİN SİZE İHTİYACI VARDIR DİYORDU"

Saatlerce karanlığın dibinden tüm sesleri tanıyarak, yaralıların inlemelerini duymuş olmak lazım. Bir dakika önce sağlıklı ve sağlam olup bir merminin kalbinin kenarından öldürmeden vurduğu ve yakınmadan, gözleri açık ve yüzü huzurlu ama yanaklarından yaşlar akan 20 yaşında bir erkek çocuğunu göğsüne yaslamış olmak lazım. Arkadaşlarım buradaydınız. Sizin için, hepiniz için konuşuyorum. Sanki ilk gün gibi buradasınız ve görüyorsunuz, vatanınız sizi hatırlıyor. Biliyor ki size saygı göstermek, size inanmak gerekiyor. Fransa tarihinin size ihtiyacı vardır' diyordu."