Çanakkaleli yakıtta tasarruf sağlayan cihaz yaptı İZLE

g

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde yaşayan elektrikçi Erkan Çapar, jeneratörler için bir cihaz tasarladı. Yaptığı makineyi benzinli, LPG'li ve mazotlu araçlarda uygulayan Çapar yüzde 50'ye varan yakıt tassarufu sağladığını fark etti.

YÜZDE 30'DAN YÜZDE 50'YE VARAN YAKIT TASARRUFU

Erkan Çapar yaptığı cihazı önce otomobiline taktı. Yüzde 50 yakıt tasarrufuna ulaştığını öne sürdü. Çapar, amacının tamamen suyla çalışan jeneratör yapmak olduğunu söyledi. Tepecik Mahallesi'nde yaşayan ve özel bir maden şirketinde çalışan elektrik ustası Erkan Çapar, jeneratörün sadece suyla çalışmasını sağlayabilecek bir cihaz için beş yıl önce çalışmaya başladı. Tasarladığı cihaz ile son altı aydır büyük gelişme kaydettiğini belirten Çapar, jeneratörlerde yüzde 80 yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi. Çapar, cihaz sayesinde benzinli, LPG'li ve mazotla çalışan otomobil, minibüs ve kamyon gibi taşıtlarda da ortalama yüzde 50 tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.

Çanakkaleli yakıtta tasarruf sağlayan cihaz yaptı İZLE

Çanakkaleli yakıtta tasarruf sağlayan cihaz yaptı İZLE

AMAÇ TAMAMEN SUYLA ÇALIŞAN JENERATÖR

Cihazın bir ucunun hava emiş manifolduna, diğer ucunun da aküye bağlandığını belirten Erkan Çapar, "Suyu elektrolize edip hidrojeni ayırıyor. Ortaya çıkan hidrojen, yakıt olarak kullanılıyor. Sistem son altı aydır yüksek performans gösterdi. Şuan kendi otomobilimde kullanıyorum. Ortalama yüzde 50 yakıtta tasarruf sağladım" dedi. Beş yıldır cihazın üzerinde çalıştığını vurgulayan Çapar, "Amacım sistemi jeneratörlerde kullanmak. Tamamen suyla çalışan jeneratör üretmek. Henüz tamamen suyla çalışan jeneratörü yapamadım ama aralıksız çalışıyorum. En azından şu an otomobillerde yüzde 50, jeneratörde de yüzde 80 yakıt tasarrufunu başardık" dedi.