Çankaya'ya 3 yılda 130 milyon bakım masrafı

Çankaya'ya 3 yılda 130 milyon bakım masrafı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı bütçelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde yıllar itibarıyla artış gösterdiğini belirterek, "Bakım, onarım ve yenileme yatırımları için 2008 yılında 31 milyon 765 TL, 2009 yılında 38 milyon 318 TL, 2010 yılında 58 milyon 329 TL bütçe ayrılmıştır" dedi.

CHP'Lİ VEKİL SORDU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün soru önergesini Cumhurbaşkanı Genel Sekreter V. M. Emin Kuz'un bilgi notuyla yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı bütçelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde yıllar itibarıyla artışlar gösterdiğini bildiren Maliye Bakanı, şöyle dedi:

"Cumhurbaşkanlığı bütçeleri yıllar itibarıyla değerlendirdiğimizde son otuz yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti merkezi bütçesi içerisindeki payı onbinde dokuz (1988-1989 yılları) ile onbinde yüzotuz (1998) arasında değiştiğini görmekteyiz. Son üç yılda da bu onbinde yirmibeş, onbinde yirmiyedi ve onbinde otuzyedi olmuştur."

"ZORUNLU BİR İHTİYAÇTIR"

Maliye Bakanı Şimşek, Cumhurbaşkanlığı bütçelerinde son üç yıldaki artışın gerekçesi olarak, "Takdir edileceği üzere belli dönemler itibarıyla temsil özelliği olan bu alanlarda yenileme yatırımı yapılması zorunlu bir ihtiyaçtır" dedi.

"ÜLKEMİZE YAKIŞIR TARZDA OLMASI GEREKİR"

Cumhurbaşkanı'nın kabul ve çalışmalarını yürüttüğü Ankara ve İstanbul yerleşkelerinin ülkenin vitrini olduğu belirten Maliye Bakanı, şöyle dedi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin temsil edildiği Cumhurbaşkanlığı makamının ülkemize yakışır tarzda olması gerektiği hemen herkesin kabul edeceği bir gerçektir. Bu anlamda temsil ve idare görevinde asla zafiyet kabul etmeyecek kurumların en başında Cumhurbaşkanlığı gelmektedir. Bu amaçla da yerleşkelerimizdeki alanlar yenileme çalışmalarına tabi tutulmaktadır.

Sonuç olarak sözü edilen yatırımlar, Ankara ve İstanbul yerleşkelerimizin devletin başı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın yukarıda ifade edilen faaliyetleri için uygun hale getirilmesi ve ülkemize yakışır temsil özelliği öne çıkan alanlar oluşturulması amacıyla yapılmaktadır."

ARTIK BÜTÇE DIŞİŞLERİ'NDE DEĞİL

GEZİLER Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı'nın yoğun yurt içi ve yurt dışı temaslarının bütçede belirli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:

"Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar cumhurbaşkanlarımızın yurt dışı ziyaretleri ve yabancı devlet başkanlarının ülkemizi ziyaretlerinde yapılan tüm giderler Dışişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanırken bu yıldan itibaren Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince ve Sayıştay'ın talebiyle Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanacak olması da bütçe de artışlara neden olmuştur."

SON ÜÇ YILDA 31 MİLYONDAN 58 MİLYONA ÇIKTI

Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün göreve başladıktan itibaren sözü edilen bakım onarım ve yenileme yatırımları için 2008 yılında 31 milyon 765 TL, 2009 yılında 38 milyon 318 TL, 2010 yılında 58 milyon 329 TL bütçe ayrıldığını bildirdi.(anka)