Çavuşoğlu'ndan Fransız Bakan'a OHAL yanıtı
ensonhaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Ayrault ile ortak basın açıklaması yaptı.

CAVUŞOĞLU'NDAN OHAL YANITI

Ayrault burada yaptığı konuşmada OHAL uygulamalarına dikkat çekerek, yargı yolunun her zaman açık olması gerektiğini ifade etti ve "Türkiye'deki ile Fransa'daki OHAL aynı hukuki temele dayalı OHAL değildir. Bizdeki OHAL'de yargının bağımsızlığı söz konusu. Türkiye'de temel hak ve hukuklara saygılı olması gerektiğini vurgulamamız gerekiyor" ifadelerini kullanarak Türkiye'yi eleştirdi.

Çavuşoğlu ise buna yanıt olarak "Bize göre Türkiye'deki OHAL ile Fransa'daki OHAL arasında bir fark yoktur. Kapsamı da hedefi de aynıdır" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu'ndan Fransız Bakan'a OHAL yanıtı

"YARGI YOLUNUN HER ZAMAN AÇIK OLMASI GEREKİR"

Ayrault konuyla ilgili "Türkiye terörle mücadele hakkında kendini savunma hakkına sahiptir ancak Türkiye'deki ile Fransa'daki OHAL aynı hukuki temele dayalı OHAL değildir. Bizdeki OHAL'de yargının bağımsızlığı söz konusu. Polis yetkilerine ekstra yetki getirilebiliyor. Bu bağamda Türkiye'de temel hak ve hukuklara saygılı olması gerektiğini vurgulamamız gerekiyor.

Yargılamada faillerin yargı kararını her zaman bir üst makama götürmek için yargı yolunun her zaman açık olması gerekir. Bu durum zaten bizler için OHAL ile ters düşen bir durum değildir." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan Fransız Bakan'a OHAL yanıtı VİDEO

"TÜRKİYE'DEKİ OHAL İLE FRANSA'DAKİ ARASINDA FARK YOK"

Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Bize göre Türkiye'deki OHAL ile Fransa'daki OHAL arasında bir fark yoktur. Kapsamı da hedefi de aynıdır" diyerek şunları söyledi;

"Terör örgütlerini hedef almaktadır. Aynı şekilde, AİHS'ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynı kapsamdadır. Fransa'yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorlarsa Türkiye'de darbeyi yapanlar da hukuka teslim edilmiştir. Fransa'daki ve Türkiye'deki OHAL, iki ülke vatandaşlarının özgürlüklerini de etkilememiştir.

Bizler devletiz, devlet ve kamu kurumları teröristler gibi davranamaz. Bu sürecin şeffaf olması da önemli. Avrupa Konseyi'ne düzenli şekilde bilgilendirmede de bulunuyoruz."