ÇEKÜD'ün bahar etkinlikleri devam ediyor

ÇEKÜD'ün bahar etkinlikleri devam ediyor

ÇEKÜD'ün Anadolu'da bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşları işbirliği ile gerçekleştirdiği ilkbahar etkinlikleri Van ve Kütahya'da devam etti.

Van Bilgi Derneği işbirliği ile düzenlenen "Çevre Sizsiniz" konulu çevre yarışması final töreni 16 Nisan 2011 Cumartesi günü Atatürk Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destek verdiği yarışmanın ödül programına; Van İl Milli Eğitim Şube Müdürü Muhlis Ceylani, ÇEKÜD ve Bilgi Derneği yöneticileri, gönüllüleri, yarışmaya katılan okulların idarecileri, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri katıldı.

YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE İÇİN..

Törenin açılış konuşmasını Van Bilgi Derneği üyesi ve ÇEKÜD Van Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Berktaş yaptı. Berktaş, tüm katılımcılara ve katkıda bulunanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, genç nesillerin çevre duyarlılığı bilinciyle, ağaç ve orman sevgisiyle yetişmesinin önemini vurgulayarak "Van Bilgi Derneğimiz ulusal ve uluslararası etkinlikleriyle yaşanabilir çevre için çalışmalarına devam etmektedir. Bu tür çevre projelerini bundan sonra ÇEKÜD'ün de katkılarıyla sürdüreceğiz." dedi.

ÇEKÜD'ün bahar etkinlikleri devam ediyor

ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz da, çevrenin 6,5 milyar insanın ortak yaşam alanı olduğunu, çevre sorunlarının çözümünün aslında 6,5 milyar insanın; duygu, düşünce ve eylemlerinde saklı bulunduğunu, sağlıklı bir çevrenin sağlıklı düşünen ve sağlıklı yaşayan; ruhen ve bedenen sağlıklı yetişmiş bir neslin eseri olacağını ifade ederek; "çevre yarışmalarını da, ağaçlandırma şenliklerini de insan ile doğayı buluşturma, ağaç ve doğa sevgisini pekiştirme, çevre ve ahlak anlayışını geliştirme çerçevesinde şekillendirmeye çalışıyoruz" dedi.

YARIŞMAYA KATILAN OKULLARA TEBRİK

Son olarak söz alan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Muhlis Ceylani konuşmasında, Milli Eğitim camiası olarak sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları bu tür etkinlikleri çok önemsediklerini ve desteklediklerini ifade ederek, yarışmaya katılan okulları ve öğrencileri tebrik etti.

Van'da Milli Eğitim'e bağlı İlköğretim okulları arasında Resim ve Fotoğraf dallarında düzenlenen çevre yarışmasında dereceye giren öğrencilerden birinciye netbook, ikinciye fotoğraf makinesi ve üçüncüye bisiklet hediye edildi. Yarışmada derece alamayan öğrencilere çeşitli mansiyon ödülleri verildi.

ÇEKÜD'ün bahar etkinlikleri devam ediyor

Van'daki ikinci etkinlik Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin bahçesinde yapılan çevre düzenlemesi oldu.

ÇEKÜD ve Van Bilgi Derneği işbirliği ile yürütülen proje 17 Nisan 2011 Pazar günü yapılan fidan dikimi ile başlatıldı.

Dikim Töreni, ÇEKÜD ve Bilgi Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, veliler ve öğrencilerden oluşan çevre dostu kalabalık bir grup tarafından gerçekleştirildi.

Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Abdülkadir Laleci yaptığı konuşmasında, yeni taşındıkları okul bahçesinin çevre düzenlemesini üstlenen ÇEKÜD ve Bilgi Derneklerine teşekkür ederek duyduğu memnuniyeti ifade etti.

ASIL SORUN..

Son olarak söz alan ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz ise, çevre sorunlarının dünyada en çok tartışılan konular arasında olduğunu; daha sağlıklı bir dünya için önce yaşam tarzımızı, hayat felsefemizi, maddeye bakış açımızı sorgulamamız gerektiğini ifade etti. Yorulmaz, "Asıl sorun: sera gazlarının artması, sularımızın kirlenmesi, verimli topraklarımızın yok olması, ormanlarımızın azalması değildir. Asıl sorun tercih ettiğimiz veya ulaşmaya çalıştığımız yaşam tarzımız, hayat felsefemizdir. Çevre sorunları makineyle, aletle, binayla ilgili sorunlar değil, insanla; insanın insana ve insanın çevreye bakışı ile ilgili sorunlardır. Çevre sorunlarını çözmek için hep birlikte Kentsel Dönüşüm Projeleri gibi, Zihinsel Dönüşüm Projeleri üretmeliyiz" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan dikim çalışmasında çeşitli tür ve boyda 100'ün üzerinde fidan toprakla buluşturuldu. Çevre düzenleme projesi peyzaj ve çimlendirme çalışmalarıyla devam edecek.

Kütahya'da Ağaçlandırma Çalışması:

ÇEKÜD; Kütahya Zinde Gençik ve İzcilik Kulübü işbirliği ve Kütahya İl Çevre ve Orman Müdürülüğü desteği ile ikibin fidanı toprakla buluşturdu.

17 Nisan 2011 Pazar günü düzenlenen dikim programına; Kütahya İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Kuşçu, Kütahya Belediye Baskan yardımcısı Nejat Özturan, Izmir ve Kütahya'dan gönüllü kuruluşların temsilcileri ve çok sayıda çevre gönüllüsü vatandaş katıldı.

ÇEKÜD'ün bahar etkinlikleri devam ediyor

ÇEKÜD Genel Sekreteri Abdullah Özhölçek, ağaçlandırmanın ve çevre faaliyetlerinin halkın iştiraki ile yapılmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "Çevreye verilen zarar da fayda da küresel etkiler gösterir. Burada yetişecek ağaçların üreteceği oksijenin Amerika'ya da Çin'e de faydası dokunacaktır. Gönülden gelen bir istekle diktiğimiz bu fidanlar sevgi ile büyüyecektir" dedi.

Orman Bölge Şefi Fikret Araç'ın yaptığı dikim tarifinden sonra 2000 fidan toprakla buluşturuldu.