Cemal Süreya'nın kaleminden İbrahim Tatlıses

Cemal Süreya'nın kaleminden İbrahim Tatlıses

Türkiye'nin en çok tartışılan isimlerinden oldu hep.. Evlilikleriyle, kurduğu ticari ilişkilerle siyasi ilişkilerle hep gündemde oldu.. Sesiyle milyonları arkasından sürükledi. Çok eleştirildi.. Geçtiğimiz günlerde yine Türkiye'nin gündemine oturdu. Ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses silahlı saldırıya uğradı. Tatlıses'e 11 el ateş edildi. Hala hastanede ve tedavisi sürüyor.. 3 gün sonra doktorlarından iyi haber geldi. Doktorları Tatlıses'in solunum cihazından ayrıldığını, sağ kol ve bacağını oynatabildiğini ve konuşabildiğini söyledi.

CEMAL SÜREYA KALEMİNDEN TATLISES

İşte Türkiye'nin en çok tartışılan isimlerinden olan İbrahim Tatlıses'in bir başka portresi.. Türkiye edebiyatının en önemli isimlerinden Cemal Süreya '99 Yüz' isimli kitabında yer alan 'İbrahim Tatlıses' başlıklı yazısında, sanatçıyı farklı kılan kişilik özelliklerine dikkat çekiyor.

ÖZAL VE TATLISES BİLEŞİK KAPTA

"Of", "Ah", "Allah Allah!"... Arabeskin üç devi bu üç ünlemle özdeşleştirilebilir. Aralarında ayrımlar da ünlem ayrımları.
"Of!": Orhan Gencebay.
"Ah!": Ferdi Tayfur.
"Allah Allah!": İbrahim Tatlıses.
Hint yapımı Avare filminin ülkemizde gösterilmesinden (1955) hemen sonra ortaya çıkan, önce bir süre Arap ezgisini temel alıyor görünen, daha sonra köksüz ve bağımsız bir sanat görünümü içinde bugüne gelen arabeske bir rastlantı olarak bakamayız. Bir yaşama biçiminin karşılığı olarak çeşitli planlarda derin yansılar taşıyor. Öyle ki, İbrahim Tatlıses'le Turgut Özal'ı aynı bileşik kapta görüyoruz.

SOSYETEYE BİLE SIZDI

Arabesk, lümpenin taşıyıcılığıyla, sonunda evlere girdi, sosyeteye bile sızdı. Gecekondu ve minibüs müziği olmaktan öte bir anlam taşımaya başladı. Başlangıçtaki Suat Sayın naifliği, Şükran Ay yalınlığı yok oldu. Her şey söz katarlarına dönüştü. Günlük hayatın her an yeniden yarattığı bir duygu iletişimiyle büyük kentleri tuttu. İbrahim Tatlıses bu hayat biçiminin arenasında.

KENDİ KENDİNİN TAKLİDİ

Daha çok zordaki erkeğe, mahpus görmüş kişiye seslenen Orhan Gencebay, hep kendi görüntüsünü gizli tutma eğiliminde olmuştur. Ondaki belirsizlikte canavarsı bir yaratığın soluk alışını da duyumsarız. Kentleşmeyle ek yükler de alan bu acımasızlığın parçalı görünümlerine tanık oluruz. Ferdi Tayfur gözyaşıyla terledi ve o canavarı şeytansı bir konuma getirmenin yollarını aradı. Bununla sanki yan kültürü temizlemiş de oluyordu. Ferdi Tayfur'la arabeske hafif müzikten ayrıntı yansıları da geldi. İbrahim Tatlıses ise spor bağlamında olmayan bir koşu içinde belirdi. Aslında arabeskin bir örneği, uyması gereken biçimleri, göndermeleri yoktur. Tatlıses'te hiç yok. Kendi kendinin taklidi. Yine de Yılmaz Güney söylencesini içinde taşıyıp durduğu bir gerçek.

TATLISES'TE BÜYÜK BİR YAŞAM İTİSİ VAR

Gencebay sanki öç alarak mazoşisttir; Ferdi Tayfur sadece kendisinden öç alınarak da mazoşist... İkisi de acıdan söz eder, ama acıyı somut duyguya, hatta duyuma indirgemişlerdir. Tatlıses'te ise büyük bir yaşam itisi var; acı da, hüzün de bir yerde yekinmenin yerini, hatta bir bakıma kaba bir mizahın da yerini tutuyor gibi. Lümpenin "zampara" sözcüğünde "lider" anlamı ve tadı bulan, Ümit Besen'deki Batı, Metin Milli'deki alaturka yansısına aldırmayacak kadar kendine güvenen bir adam karşısındayız. Başarıyla başı müthiş dönmüş. Öyle ki yarın altkültürdeki yerini değiştirivermesi, başka planlarda boy göstermesi de beklenebilir.


SKANDAL OLAY TATLISES'TE ÖNCEDEN TASARLANMAZ

Büyük "ilk rastlantı"dan sonra hiçbir şey rastlantı olamaz artık onun için. Buradan alırsak, Aydınlar Dilekçesi'ni imzalamasını da rastlantı ya da politika olarak görmemek gerekir. Atina ve Paris zaferlerini doğal, sıradan işler gibi karşılayacak kadar megaloman. Skandal, olay, yankı, Tatlıses'te önceden tasarlanmaz. Her şey olup bittikten sonra doğal şeylermiş gibi algılar onları. Adam kaldırma, kadın dövme, Kürtçe şarkı söyleme de öyle...

ARABESKTE TÜRKÜ KIVAMI

Türkücülük, skandalı o kadar kaldıramayacağı gibi, sürprize de açık değil. Ayrıca türkü büyük kent karmaşasında var olamıyor. Türkücü türküyle tören adamı olmak zorunda. İzzet Altınmeşe ile Tatlıses'in bugünkü konumu arasındaki ayrım türkü-arabesk ayrımıdır da. Onun arabeske kaymasında bu gerçeğin de rolü var. Hiç değilse kendini arabeskin ortalık yerinde buluverince bir de bu yönden rahatladı. Arabeskte türkü kıvamı da yarattı. Ama türkü dinleyen yörelere, kırsal kesime arabeskini götürebildi mi? Belli değil.

ÇAMURDA KARA ZAMBAK

Çamurda kara zambak. Bilisiz, cüretli, dobra ve içten. Ününde hiçbir söylence payı olmayan "kıro çocuk." Ünlü bir sanatçıya Sezarlar, ermişler, Roma senatörleri benzeri heykelini yaptırıp evinin bahçesine yerleştiren bir sosyete sünnetçisi vardı. Tatlıses de öyle yapıyor. Ana heykelci de kendisi. Filmlerinin öykülerini de kendisi yazıyor. İlk filmlerinde(Günah Gibi) Urfa ağzıyla kendi sesinden konuşurken, daha sonra dublaja başvurması, İstanbul aksanıyla devinmeye başlaması da ilginç.

KADINI KÜMES HAYVANI OLARAK GÖRÜYOR

Müzik bir dövüş onun için. Türkiye'deki kabadayı gerçeğinin kendinden de geçmesi özleminde. Devlet işlevi görüyor kabadayılıkta.
Küçük Emrah'ı saymazsak, arabeskçilerin en bilinçsizi, ama en sezgilisi.
Parası vadesiz hesapta durur. Hisse senetli lümpen. Kadını kümes hayvanı olarak görüyor. Şemsiyesini müştemilat olarak kullanıyor. Urfa'ya şan olsun diye.
2 Ekim 1988

TÜRKİYE ŞİİRİNİN UNUTULMAZ İSMİ

Cemal Süreya, Türk şiirinin unutulmaz kişiliklerinden biri. 1931'de Erzincan'da doğdu Ankara'da maliye okudu, maliye müfettişliği yaptı. Şiirleri ve yazılarıyla tanındı. Papirüs dergisini çıkardı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazdı. 'İkinci Yeni' hareketinin önemli isimlerinden biri oldu. Hem şiirinde, hem yazılarında zekice buluşları, çarpıcı duyarlığıyla tanındı. 1990'da İstanbul'da öldü. Süreya 'Üvercinka', 'Göçebe', 'Sevda Sözleri' gibi şiir kitaplarının yanısıra, seksenli yıllara damgasını vuran 99 kişiyi tanıttığı ve Türkiye'nin en iyi portre kitaplarından birisi olarak kabul edilen '99 Yüz' gibi bir eser de bıraktı.(Radikal)