Cengiz Semercioğlu'ndan HaberTürk'e sert eleştiri

Cengiz Semercioğlu'ndan HaberTürk'e sert eleştiri

Hürriyet gazetesi Kelebek eki yazarı Cengiz Semercioğlu, HaberTürk'ü hırsızlıkla suçladı..

Semercioğlu, İbrahim Tatlıses'e suikast anının fotoğraflarının, sadece Hürriyet'te yayınlandığını, Gazete HaberTürk'ün de bu fotoğrafı çalarak gazetesinde kullandığını dile getirdi..

Dün İbrahim Tatlıses'in vurulmasıyla ilgili en çarpıcı haber ve fotoğraflar Hürriyet'teydi. Tatlıses'in şoförünün olay anını anlattığı ifadesinin yanı sıra, suikast anının fotoğrafı da sadece Hürriyet'te yayınlandı.

Bu fotoğraf başka hiçbir gazetede yoktu.
Özel fotoğraf...
Güvenlik kameralarından alınmış, tam Tatlıses'in aracının önünün kesildiği, silahların patlamaya başladığı anı gösteriyordu fotoğraf.

Bu fotoğraf dün boydan boya Hürriyet'in sürmanşetinde yer aldı.
Alkışlanacak, takdir edilecek bir gazetecilik.
Hadi diğer gazetelerden bunu yapmalarını beklemiyoruz da hiç değilse fotoğrafı çalmayın birader.

ÇALDI VE AYNEN YAYINLADI

HaberTürk dün bunu yaptı. Hürriyet'in özel fotoğrafını çalıp, aynen yayınladı.
Bugünlerde Sabah'tan atılmadığını iddia eden Fatih Altaylı, çok rahat bu fotoğrafı çalmadıklarını da söyleyebilir.

Ancak ben de şunları söylemeliyim;

- HaberTürk'ün taşra baskılarının hiçbirinde bu fotoğraf yer almadı. Sadece İstanbul baskısında yer almasının nedeni Hürriyet'in gece baskısından çalınarak apar topar kullanılmasıdır.

- Bu fotoğraf başka kimsede olamaz. Çünkü bir video görüntüden arkadaşımız Arda Akın tarafından dondurularak çekildi. Aynı videonun aynı saniyesinin HaberTürk muhabiri tarafından dondurulup çekilmesi imkansıza yakın bir ihtimal.

- Fotoğrafın kadrajı bile Hürriyet'teki kadrajla aynı. Oysa orijinal fotoğraf daha geniş. Bu fotoğraf çalıntı değilse Fatih Altaylı daha geniş kadrajıyla basmayı denesin bakalım basabilecek mi?..

- Bu fotoğraf Hürriyet'ten çalınmadıysa ve orijinali elinizdeyse eğer, bu kadar küçük kullanmanız gazeteciliğe ihanet değil mi?.. Fatih Altaylı, Doğan Satmış'a sorsun; Özel bir suikast fotoğrafının sürmanşette pul gibi kullanılmayacağını Satmış çok iyi bilir.

- Fotoğrafın çalıntı olduğu buradan belli zaten, daha fazla büyümesi imkansız. Hürriyet'in gece baskısından çalıp apar topar, flu, küçücük şekilde İstanbul baskısına yetiştirmişler.

BAŞKASININ EMEĞİNİ ÇALMAK NE ZAMANDIR GAZETECİLİK OLDU?

HaberTürk'ün bu yaptığının birbirlerinden haber aşıran ucuz internet sitelerden ne farkı var?.. Başkasının emeğini çalmak, onu kendi haberinmiş gibi vermek ne zamandır gazetecilik oldu?..

Kısa bir süre önce HaberTürk, Cem Uzan-Derin Mermerci ilişkisinin ilk fotoğraflarını yayınlamıştı. Diğer bütün gazeteler bu fotoğrafı çalmak yerine bir gün sonra "HaberTürk'ten alınmıştır" ibaresiyle yayınladı. Kimse gece eve giren hırsızlar gibi HaberTürk'ün gece baskılarından fotoğrafı çalmaya kalkışmadı.

ÖZÜR DİLEYECEK Mİ YOKSA?

Bu konu önemli. Çünkü bu ahlaklı tutumu sektörde oturtmamız basın etiği açısından önemli. HaberTürk, Hürriyet'ten özür dileyerek bu adımı atacak mı?..
Yoksa fonda Mor ve Ötesi'nin şarkısı "Ne Haber'sin ne Türk'sün" çalarken;
"Ne zaman adam oluruz? Başkasının emeğini çalmadığımız zaman" deyip geçecek miyiz.