Çeşme evlerine 4 bin talep geldi

toki

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirli vatandaş için İzmir Çeşme’de, ‘yerel mimari uygulamalarıyla’ bir adım attı. Çeşme’de turizm çalışanları için tahsis edilen bin 75 konutluk proje hayata geçiren idare’ye 4 bine yakın yeni talep gelirken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, az katlı, yatay mimariye yöneldiklerini ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Turan, “TOKİ Yerel Mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik, üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz” diye konuştu.

ALAÇATI TAŞ İŞÇİLİĞİNE YER VERİLDİ

Bu kapsamda Çeşme projesinin de konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin hafriyatından çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” dedi. Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gidip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor. 3+1’lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bin yeni talep daha geldi. Ancak şimdilik burada yeni bir projeye başlamayı düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

2017'DE TESLİM EDİLECEK

Çeşme Sosyal Konutları’na başvuru şartlarını da açıklayan Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme’de ikamet etme şartı olduğunu belirtti. 2+1 dairelerin aylık taksitleri 413 TL, 3+1’lerin de 835 TL’den başlıyor. Vade de 12- 20 yıl arasında değişiyor. 1. etaptaki toplam 506 konut 2016 yılı sonunda, 2. etaptaki 569 konut ise 2017 yılı başında teslim edilecek.

2023'TE HEDEF 1.2 MİLYON KONUT

TOKİ Başkanı Turan, 2023 hedeflerini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek “Bu, 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023’te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85’i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı” diye konuştu.