Ceyda Karan Charlie Hebdo için hakim karşısına çıktı

ceyda karan

Fransa’da 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ortasındaki Charlie Hebdo mizah dergisinde saldırı ertesi yayınlanan Hz. Muhammed’in yer aldığı karikatürleri köşelerine taşıyan Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması yapıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, haklarında 6 yıla kadar hapis cezası istenen Cumhuriyet Gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan avukatlarıyla birlikte katıldı. 21 müşteki de duruşmada hazır bulundu.

1280 şikayetçi arasında yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Esra Albayrak ve damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ı ise avukatları temsil etti.

45 İLDE PROTESTOLAR OLDU

Mahkeme hakimi Abdurrrahman Orkun Dağ, emniyet müdürlüklerine yazılan yazılara cevap geldiğini belirtti. 45 ilin emniyet müdürlükleri tarafından gönderilen yazılarda, Cumhuriyet Gazetesi’nde söz konusu karikatürün yayımlanmasının ardından bu illerde basın açıklaması, protesto ve yürüyüşlerin yapıldığı kaydedildi.

"DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNDUM"

İlk kez hakim karşısına çıkan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya, savunmasında, 50 yıllık gazeteci olduğunu belirterek, meslek hayatı boyunca demokrasiyi, ifade özgürlüğünü, din ve vicdan özgürlüğünü savunduğunu söyledi.

Çetinkaya, “28 Şubat sürecinde okullarının anahtarını Çevik Bir paşaya teslim edenlerle kırk yıl mücadele ettim. Bugün Türkiye terörle iç içe yaşıyor. Her gün gencecik insanların şehit haberlerini alıyoruz. İki ateş altında kalan Kürtler Sur’dan kaçıyor. Terörün dini, inancı yoktur. Ben her zaman din ve vicdan özgürlüğünü savundum. Bugün şikayetçi olanlar, o zaman neden yanımda değillerdi” diye konuştu. Araya giren bazı müştekiler ise Çetinkaya’nın kendilerine bakarak konuşmamasını isteyince, hakim, müştekilere sanığın sözünü kesmemeleri uyarısında bulundu.

"VİCDANIM O ÇİZİMİ KÖŞEME KOYMAMI SAĞLADI"

Daha sonra konuşmasına devam eden Çetinkaya, Fransa’da meydana gelen saldırıyı televizyonda izlediğini, yere düşen bir polis memurunun saldırganlar tarafından öldürülüşünü izlerken çok etkilendiğini vurgulayarak, “Ben vicdan sahibiyim, vicdanım o çizimi köşeme koymamı sağladı. Çizimde bir Müslüman vardı ve teröre karşı gözyaşı döküyordu. Terörü lanetliyordu. Ben de terörü lanetlediğim için bu çizimi paylaştım” dedi.

Hakimin, “Karikatürü köşenizde paylaşmadan önce bir tepki olacağı yönünde duyum var mıydı” sorusu üzerine Hikmet Çetinkaya, polisin gazete dağıtıma çıkmadan önce matbaaya gittiğini, burada ilgili sayfaların fotoğraflarını çekerek basın savcısına gönderdiğini, savcının da bir suç unsuru görmeyip dağıtıma müdahale etmediğini söyledi.

"SÜREKLİ TEHDİT ALTINDA YAŞIYORUZ"

Türkiye’de meydana gelen din saikli terör olaylarına karşı yazılarındaki tavrı sorulan Çetinkaya, “Her zaman yer veriyorum ve terörle mücadele edilmesi gerektiğini ifade ediyorum” dedi.

“Tepkilerin oluşacağı yönünde öngörünüz var mıydı?" sorusuna ise Çetinkaya, 2009’daki Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik yapılan bombalı saldırıları hatırlatarak, “Sürekli tehdit altında yaşıyoruz. O saldırıları yapan kişi daha sonra Danıştay saldırısını gerçekleştirdi. Yakalansaydı o saldırı gerçekleşmeyecekti” yanıtını verdi.

CEYDA KARAN: "ÇİZİMDE HOŞGÖRÜ VE BARIŞ MESAJI VARDI"

Daha sonra savunma yapan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ceyda Karan da, laikliği savunan biri olduğunu ifade ederek Charlie Hebdo saldırısını kınadığını dile getirdi.

Savunmasında ifade özgürlüğüne dikkat çeken Karan, köşesinde yayınlanan çizimin hakaret içermediğini, aksine hoşgörü ve barış mesajı verdiğini söyledi.

Karan, “Herhangi bir dinin peygamberinin tasvir edilip edilemeyeceği dini bir meseledir. Kutsallıklar bağlamında tartışılır. Farklı görüşler ortaya konulur. İçinde saldırı, hakaret, cinayet, şiddete teşvik barındırmayan herhangi bir yazı yahut çizimin yayımlanması meselesi ise düşünce ve ifade özgürlüğünün alanına girer” dedi.

17 kişinin öldürülmesi üzerine bu çizimi paylaştığına işaret eden Ceyda Karan, hakimin “Tepki olacağını öngördünüz mü?” sorusuna ise “Ben Müslümanları her şeyden tahrik olan kimseler olarak algılamak istemiyorum” yanıtını verdi.

MÜŞTEKİ: "SİZİ İSLAM'A DAVET EDİYORUM"

Daha sonra söz alan bazı şikayetçiler, ifadelerinde, Karan ve Çetinkaya’dan kutsallarına hakaret ettikleri için şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmalarını istedi.

Şikayetçilerden Mehmet Mert, Karan ve Çetinkaya’ya hitaben, “Sizi İslam’a davet ediyorum” diye seslendi. Başka bir müşteki Ali Mazhar Kır ise 28 Şubat’ta idamla yargılandığını, önceki gün ise beraat ettiğini ifade ederek, “Cumhuriyet Gazetesi’nde bu karikatürün yayınlandığını duyduğumda, içimden gidip orayı yakıp yıkmak geçti. Hukuka saygımdan bunu yapmadım” diye konuştu.

Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, her iki şikayetçiyi de uyardı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Hakim Abdurrahman Orkun Dağ, verdiği ara kararda, 15 yaşından büyük olan müştekilerin müdahillik taleplerini kabul etti. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görüş soruluması talebini ise reddetti. Duruşma 9 Mart tarihine ertelendi.