CHP'den AYM'ye bireysel emeklilik sistemi başvurusu
DHA

CHP

Cumhuriyet Halk Partisi, torba yasayla birlikte yasalaşan bireysel emekliliğe (BES) otomatik katılım ve Türkiye Varlık Fonu'nun kurulması ile ilgili yasaların bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

CHP'den yapılan yazılı açıklamada, "İlgili kanunların anayasanın bazı maddelerine aykırı olduklarından iptallerine ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemini içeren dilekçeler AYM'ye teslim edilmiştir" denildi.

CHP'NİN İPTALİNİ İSTEDİĞİ MADDE

CHP'nin iptalini istediği bireysel emekliliğe otomatik katılım öngören kanunda "45 yaşını doldurmamış olan çalışanlar otomatik olarak emeklilik planına dâhil edilir" hükmü yer alıyor.

Varlık fonu kurulmasına ilişkin kanunda ise iptali istenen maddeleri arasında Türkiye Varlık Fonu ve şirket ile alt fonlar ve şirket tarafından kurulan diğer şirketlerin Sayıştay denetiminden muaf tutulması yer alıyor.

BES SİSTEMİ

TBMM'de kabul edilen tasarı ile 45 yaş altı çalışanların tümü otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olacak. Sistemle, çalışanların maaşlarından aylık 100 TL otomatik olarak kesilerek, hükümetin 10 yıl içinde 100 milyar TL’den fazla kaynak elde etmesi amaçlanıyor..

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)