CHP'den kimlikteki din hanesi neden kaldırılmıyor çıkışı

CHP'den kimlikteki din hanesi neden kaldırılmıyor çıkışı

Cumhuriyet'ten Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre, Bolu'da devam eden pilot uygulama kapsamında dağıtılan kimlik kartlarının arka yüzünde din hanesinin yer alması üzerine harekete geçen CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir bir soru önergesiyle hükümetten bilgi istedi.

"AİHM SÖZLEŞMESİNİ İHLAL EDİYOR"

CHP'li Erdemir, Sinan Işık adlı vatandaşın başvurusu üzerine AİHM'nin nüfus cüzdanında “din hanesinin” yer almasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen maddesini ihlal ettiğine ilişkin kararını anımsattı.

"BİREYLERİN AYRIMCILIĞA MARUZ KALMALARINA NEDEN OLUYOR"

2010 yılında AİHM tarafından verilen karara karşın nüfus cüzdanlarında din hanesine yer verilmeye devam edildiğini belirten Erdemir, yeni kimlik kartlarında din hanesine yer verilip verilmeyeceğini sordu. Erdemir, “Kimlik kartlarının hayatın pek çok alanında (eğitim, sağlık, askerlik, çalışma hayatı, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kimlik kontrolleri) sıklıkla kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, kimliklerde din hanesinin yer almasının bireyleri ayrımcılığa maruz kalmalarına ve ayrımcılık riskine veya algısına maruz bıraktığına ilişkin kaygıları gidermek için bugüne kadar hangi somut önlemleri hayata geçirdiniz” sorusunu yöneltti.

"İLERLEYEN SÜREÇTE BELİRLENECEK"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç verdiği yanıtta, konunun muhatabı olan kamu kuruluşundan aldığı bilgiye göre yeni kimlik kartlarıyla ilgili proje çalışmalarına devam edildiğini belirtti. Arınç, bu kapsamda kimlik kartlarının dizaynı ile hangi hanelere yer verilip hangi hanelere yer verilmeyeceğinin ilerleyen süreçte belli olacağını ifade ederek din hanesinin kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda net bir yanıt vermedi.