CHP'li Toprak'tan Moody's yorumu
Ajanslar

2

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Toprak, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Moody's'in notunun siyasi olmadığını, Türkiye ekonomisinin kötüye gittiğini ifade eden Toprak, "Bu tablonun sorumlusu AK Parti'dir" dedi.

MOODY'S'İN NOT İNDİRMESİNE TEPKİ GÖSTERENLERİ ELEŞTİRDİ

Moody's'in not indirimine tepki gösteren hükümeti eleştiren Toprak, "Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar, not indiriminin siyasi olduğunu, kendileri için kıymeti harbiyesinin olmadığını söylüyorlar. Reyting kuruluşlarını ciddiye almadıklarını ifade ediyorlar. 16 Mayıs 2013'te aynı Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Baa3 seviyesine yükselttiğinde, Moody's'e övgüler düzen, yatırım yapılabilir notuyla, AKP'nin ekonomik başarısının tescillendiğini ilan eden kendileriydi. O zaman, 2013'teki not artırımı da siyasi miydi? Dış güçlerin telkinleriyle mi yapıldı?" diye sordu.

Toprak sözlerinin devamında, şunları söyledi;

"SİYASİ MAKSATLI DEĞİL"

"O tarihte AKP hükümeti, bu notu almak için dış güçlere, üst akıllara, Moodys'e hangi vaatlerde bulunmuştu? Kredi derecelendirme kuruluşlarının zaman zaman siyasi maksatlı not artışları ya da indirimleri yaptıkları öne sürülse bile, küresel yatırımcıların, dış sermayedarların, bir ülkeye, o ülkenin ekonomisine bakarken dikkate aldıkları temel unsurlardan birisi, küresel piyasaların işleyişi gereği bu notlardır.

"ÜLKE EKONOMİSİ KÖTÜYE GİDİYOR"

Moody's son olarak 14 büyük bankamızın da notunu düşürdü. Bunlar hamasetle, suni düşmanlar yaratmakla çözülecek konular değil. Ülke ekonomisi hızla kötüye gidiyor. Yapılması gereken, reyting kuruluşlarıyla kavga etmek yerine, ekonomiyi güçlendirecek, üretimi, yatırımı, istihdamı, ihracatı artıracak, Türkiye'nin ihtiyacı olan kalkınma ve sanayileşme programlarını süratle uygulamaya koymak, ekonomiye olan güveni tesis etmektir.

"TABLONUN SORUMLUSU AK PARTİ"

İşsizliğin yüzde 10,2'ye yükseldiği, özel sektör ve bankaların döviz borçlarının 200 milyar doları aştığı, büyüme hızının 9 ayda 5,7'den, 3,1'e gerilediği, TÜİK verileriyle, 2015'te en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik dilimin toplam gelirden aldığı pay artarken, kalan yüzde 80'in gelirinin azaldığı bir ekonomik tablonun sorumlusu, 14 yıldır ülkeyi ve ekonomiyi yöneten AKP hükümetleridir."