CHP'nin referandum stratejisi
Ajanslar

Habertürk'ün haberine göre, CHP’nin, Anayasa değişikliğinin önce Meclis, başarılı olunmazsa referandumda kabul edilmemesi için iki aşamalı bir plan hazırladığı belirtiliyor.

Meclis aşamasında özellikle değişiklikten rahatsız olan MHP ve AK Partili milletvekillerini değişikliğe “Hayır” oyu vermeleri konusunda ikna etmeye yönelik bir strateji izlenecek. Sert ve kutuplaştırıcı söylem ve eylemlerden kaçınılacak, uzlaşmacı bir dil kullanılacak.

MEYDANLARDA EKONOMİ GÜNDEME GETİRİLECEK

CHP Meclis’te ve meydanlarda, getirilen sistemin isminin “Cumhurbaşkanlığı” olarak adlandırılmaması gerektiğini, asıl hedefin yetkinin tek elde toplandığı, tek adam rejimine geçiş olduğunu savunacak. Referanduma gidilmesi durumunda meydanlarda, yine kutuplaştırıcı dil yerine ekonomik söylemler ön plana çıkacak.

CHP YÜZDE 5'İ YETERLİ GÖRÜYOR

CHP olası bir referandumda kendi tabanından çok AK Parti’ye oy veren ancak başkanlık sistemi konusunda tereddüdü bulunan seçmenlere yoğunlaşacak. AK Parti’ye oy veren seçmenden en az yüzde 5’inin referandumda “Hayır” oyu vermesinin sağlanması durumunda başkanlık sisteminin geçmeyeceğine inanan CHP, bu seçmene yönelik özel araştırmalar yapacak ve stratejiler geliştirecek.

MHP'Lİ SEÇMEN İÇİN DE ÖZEL STRATEJİ

CHP, Anayasa değişikliğine destek veren MHP’li seçmene yönelik de özel bir strateji izleyecek. Hem Meclis hem referandum sürecinde MHP’nin tüzel kişiliği ve partili seçmenlere yönelik sert ifadelerden kaçınılacak. Meydanlarda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçmişte başkanlık sistemini eleştiren konuşmaları ön plana çıkarılarak, “Şimdi ne değişti de değişikliğe destek veriyorsunuz?” sorusu ön plana çıkarılacak.

MHP’li seçmen, daha önce CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği; “Sayın Bahçeli’ye söylüyor ve hatırlatıyorum; hepimizin sorumluluğu var. Türkiye’yi bölme projesidir başkanlık sistemi” sözleriyle ikna edilmeye çalışılacak.