Çin: Kuzey Kore yaptırımlarının bedelini ödemeye hazırız
ensonhaber.com

s

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Kuzey Kore ile olan yakın ekonomik ilişkileri yüzünden, Birleşmiş Milletler'in bu ülkeye uygulanmasına karar verdiği son yaptırımlarla en büyük bedeli kendilerinin ödeyeceğini ancak kesinlikle kararlara uyum göstereceklerini söyledi.

İTHALAT GELİRLERİNİN ÜÇTE BİRİ KAYBEDİLEBİLİR

BM Güvenlik Konseyi'nin Cumartesi günü benimsediği yeni yaptırımlar, Kuzey Kore'nin yıllık 3 milyar dolar olan ithalat gelirlerinin üçte birini kaybetmesine yol açabilecek.

Wang, Manila'da katıldığı bir güvenlik konferansında dün yaptığı konuşmada, yaptırımların Çin'in ve uluslararası toplumun Kuzey Kore'nin sürdürdüğü füze programına karşı tavrını ortaya koyduğunu söyledi.

"BEDELİNİ ÇİN ÖDEYECEK"

Dışişleri bakanlığının yazılı açıklamasına göre Wang, "Çin'in Kuzey Kore ile olan geleneksel ilişkisi nedeniyle (BM) kararının uygulanmasının bedelini ödeyen başlıca ülke Çin olacaktır. Buna rağmen, nükleer silahların yayılmasını engelleyen uluslararası anlaşmanın, bölgesel barış ve istikrarı korunması için söz konusu kararın tümünü Çin, eksiksiz ve titizlikle uygulayacaktır." dedi.

Güvenlik Konseyi kararı Kuzey Kore'nin kömür, demir cevheri, kurşun, kurşun cevheri ve deniz mahsulleri ihracatını yasaklıyor. Aynı zamanda diğer ülkelerin daha fazla Kuzey Koreli işçi çalıştırmasına, bu ülkeyle yeni ortak girişimlere katılmasına ve devam eden girişimlerde yeni yatırımlar yapmasına izin verilmeyecek.