Aleksis Çipras darbecilerle ilgili açıklama yaptı
AA

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina'ya yapacağı ziyaret öncesi Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı.

"BENİN DURUŞUM HER ZAMAN NET OLMUŞTUR"

Çipras, FETÖ'cü teröristlerin iadesine ilişkin, "Benim duruşum her zaman net olmuştur: Yunanistan'da darbeciler hoş karşılanmaz. Bu kapsamda, Türkiye ile güvenlik ve yargı alanlarındaki işbirliğimize devam ediyoruz." dedi.

Aleksis Çipras darbecilerle ilgili açıklama yaptı

ERDOĞAN'IN ZİYARETİ

Yunanistan Başbakanı, Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin ise, "On yıllar sonra bir ilk olan Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek ziyaretin, ileriye dönük cesur adımlar atmamız için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum." dedi.

Aleksis Çipras darbecilerle ilgili açıklama yaptı

GÖÇ ANLAŞMASI

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan göç anlaşmasına da değinen Çipras, "Öncelikle, göçe ilişkin işbirliğimize, ekonomiye ve halklar arasındaki irtibata ilişkin pozitif gündemimizi ilerletmeliyiz. AB-Türkiye göç mutabakatının yanı sıra ikili geri kabul anlaşması mümkün olduğunca etkili bir şekilde uygulanmaya devam etmeli. Aynı zamanda ulaşım ağları, enerji, ticaret, kültür ve turizm alanlarında önümüzde önemli projeler var. TAP-TANAP boru hattı hızlı şekilde ilerliyor ve farklı doğalgaz projelerine ilişkin görüşmeler var. Yakın zamanda, Selanik-İzmir arasındaki gemi seferlerini başlatabileceğiz. Selanik-İstanbul arasındaki tren bağlantısını yeniden açabilecek ve gelecekteki ulaşım projeleri üzerinde çalışabileceğiz." ifadelerini kullandı.

Aleksis Çipras darbecilerle ilgili açıklama yaptı

KIBRIS SORUNU

Çipras, Kıbrıs sorununa ilişkin ise, "Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına dayalı adil ve kalıcı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik bir destek mesajı göndermemiz önemli. Bu müzakereler iki topluluk hazır olduğunda yeniden başlamalı ve başarıyı garanti edecek şekilde hazırlanmalı." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Çipras, göç ve güvenlik sorunlarının, AB-Türkiye ilişkilerinin karşılıklı çıkar sağlayacak şekilde korunmasını daha da önemli hale getirdiğini vurgulayarak, "Bu bağlamda, Türkiye'nin katılım süreci ve AB-Türkiye diyaloğu bugün her zamankinden daha önemli. Biz yan yana yaşıyoruz. Yunanlar olarak, Türkiye'de demokrasiyi ve Avrupa'ya dönük bir Türkiye'yi destekliyoruz. AB'nin duruşu ve taahhütlerinde net olması ve Türkiye'nin de zorlu bir dönemin ardından yönünü çizmesi gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)