Çocukların Ayvazovski tablolarına karşı resim keyfi
AA

Resim eğitimi alan ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencileri, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nde hizmet veren Resim Müzesi'nde Ayvazovski Salonu'nda katıldıkları atölye çalışmasında, sanat eserleri aracılığıyla tarihi öğrenirken, kendi tarihlerini de oluşturuyor.

Resim araç gerekçeleriyle atölyeye katılan çocuklar, en beğendikleri tabloları kara kalem ve kuru boyayla kendi hikayeleriyle çizdi.

Çocukların Ayvazovski tablolarına karşı resim keyfi

RESİM MÜZESİ İLK GÜNKÜ ÖZELLİĞİNİ KORUYOR

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı Resim Müzesi, Sultan Abdülmecit tarafından 1855'te yaptırılan Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde hizmet veriyor. Mimari dokusuyla ilk günkü özelliğini koruyan tarihi binası ve sahip olduğu koleksiyonla önemli kültür hazinesi sayılan Resim Müzesi'nde, Osmanlı Sarayı'nın son dönem beğenisini yansıtan 200'den fazla tablo bulunuyor.  Atölye çalışmasında çocukların müzeyi yaşayan bir mekan olarak deneyimlemelerine olanak sağlanırken, müze bilinçlerinin ve estetik becerilerinin gelişmesi de hedefleniyor.

Çocukların Ayvazovski tablolarına karşı resim keyfi

“ÇOCUKLARDA GÖRSEL ÖĞRENMEYİ TEŞVİK EDİYORUZ”

Burada İstanbul Tasarım Merkezi bünyesinde resim eğitimi alan öğrencilere eskiz ve bellek çalışması yaptırdıklarını belirten Ressam Cemal Toy; "Çocuklar burada sanat eserleri aracılığıyla tarihi öğreniyor, tarihle bir bağ kuruyor ve kendi tarihlerini oluşturuyor. Tabloların isimlerini, hangi sanatçıya ait olduğunu, tekniğini anlatıyoruz. Çocuklarda görsel öğrenmeyi teşvik ediyoruz. Topluluk içerisinde resim yapmak biraz zor. Başkası geldiği zaman dikkatlerinin dağılmaması gerekiyor. Bu anlamda da çok önemli bir etkinlik bizim için." diye konuştu.

Farklı teknik ve yöntemler denediklerini anlatan Toy, çocuklardan seçtikleri eserleri kopya etmeleri yerine kendi eserlerini ve hikayelerini oluşturmalarını istediklerini dile getirdi.

Çocukların Ayvazovski tablolarına karşı resim keyfi

“İNŞALLAH İLERİDE SERGİLERİZ”

Resim Müzesi Şefi Gülsen Sevinç Kaya da 11 bölümden oluşan ve 2014'te açılan Resim Müzesi'nde son dönem Osmanlı Sarayı'nın resim beğenisini yansıtan 200'ün üzerinde tablo bulunduğunu kaydederek, "Geniş bir koleksiyon ve dönemin en ünlü Türk ve yabancı ressamlarının eserleri var. Ayvazovski, Şeker Ahmet Paşa, Osman Hamdi Bey, Zonaro'nun resimlerinin yanı sıra padişah portreleri serimiz de çok ilgi çekiyor." dedi.

Çocukları müzede daha çok görmek istediklerini ifade eden Kaya, "Atölye çalışmalarında çocuklar resimleri kendi ilgilerine göre seçerek, kendi resimlerini yapıyor. İnşallah ileride onları sergileriz." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)