Çocuklarınızı sürekli yedirmeyin

Çocuklarınızı sürekli yedirmeyin

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, "Çocuklarınız aç kalacak diye sürekli yemek yedirmeyin ancak onlara doğru beslenme alışkanlığı kazandırın. Kilolu ve obez çocuklar, yetişkinlikte birçok sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar" dedi.

Çocukların sağlığını en çok etkileyen faktörlerden birinin beslenme olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, "Sağlıklı beslenmeyi çocuklarımıza ne kadar öğretiyoruz? Birçok hastalığın temelinde yatan kötü beslenme, çocuklukta ve ergenlikte edinilen alışkanlıklarla oluşmaktadır. Biz ebeveynler, çocuklarımızın sağlığını korumak adına doğru beslenme alışkanlıklarını onlara kazandırabiliyor muyuz? Onlar aç kalacak düşüncesiyle sürekli yemek yedirmekten ziyade beslenme alışkanlığı kazandırmalıyız" şeklinde konuştu.

Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretebilmek için ilk önce ebeveynlerin bu alışkanlığı kazanmış olmaları gerektiğini söyleyen Yıldız, "Belki de çoğumuz, çocuklarımızın hafif toplu veya kilolu oluşunu seviyor, onların gürbüz yetiştiğini görünce mutlu oluyoruz. Fakat kilolu ve obez çocukların, yetişkinlikte hangi sağlık problemleriyle karşılaşabileceğini tahmin edemiyoruz. Çocukluk çağı şişmanlığı, yetişkinlikte görülen başta şeker hastalığı, Hipertansiyon, Kalp-damar hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıklar olmak üzere bir çok hastalığın oluşma riskini arttırmaktadır.

ÇOCUK ŞİŞMANLIĞININ ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN BAZI ÖNERİLER

Çocuklarımızın düzenli beslenmesini sağlamak için, öncelikle sabahları işe-okula gitmeden önce ailece kahvaltı yapma kültürünü hayatımıza yerleştirmeliyiz.

Çocuklarda iştahsızlık ve besin seçmeye yol açan abur-cubur tarzı yiyecek tüketimini azaltmalı, gerekirse sıfırlamalıyız.

Çocuklara besinleri sevdirmeli, onların besinleri yakından tanımalarını sağlamalı, hepsinin ayrı ayrı yararının olduğunu onlarla paylaşmalıyız.

Her gün düzenli spor yapmayı, ailece veya arkadaşlarımızla katıldığımız bir sosyal aktivite haline getirebiliriz.

Çocukların TV ve bilgisayar karşısında geçirdiği sürenin sınırlı olmasına özen göstermeliyiz.

Onların gözyaşlarını, bize karşı silah olarak kullanmasına asla izin vermemeliyiz.

Yemek masasında, market alış-verişlerinde besin seçimi konusunda çocuklarımızın bilinçlenmesini sağlamalıyız.

Bu yaşta yetersiz ve dengesiz beslendiklerinde, ileride bazı hastalıklara yakalanma riskinin artacağını onlara öğretmeliyiz.

Çocuklarımıza sağlıklı beslenme konusunda ebeveynler olarak iyi örnek olmalıyız.

Hayatta, her şeyde olduğu gibi, beslenmede de bir denge kurması gerektiğini çocuklarımızın öğrenmesini sağlamalıyız.

Ailece sağlıklı beslenme bilincini hayatımıza yerleştirmeliyiz.

Yeterli ve dengeli beslenme konusunda, gerekirse bir diyetisyene başvurmalıyız" dedi