Cristina Elizabeth Fernandez de Kirchner kimdir

Cristina Fernandez

19 Şubat 1953 yılında Buenos Aires’de doğan Kirchner, aynı şehirde Universidad Nacional de la Plata’nın Hukuk bölümünden mezun oldu. Cristina Kirchner, aslen İsviçreli bir Alman baba ve Hırvat bir annenin soyundan gelen Arjantin eski Devlet Başkanı Nestor Krichner’ın eşidir.

Nestor Kirchner ile 1975 yılında üniversitede hukuk okurken tanışan Cristina Fernandez de Kirchner, eşi ile sonradan valilik görevini yapacağı Santa Cruz bölgesine taşındı ve Nestor Kirchner ile politika kariyerine 1980 yılında Santa Cruz’da milletvekili seçilmesiyle başladı.

DİŞİ PENGUEN

Özellikle Buenos Aires’in gecekondularında yaşayan fakir halk ve orta sınıf tarafından çok sevilen Cristina Elizabeth Fernandez de Kirchner, eşinin penguenleriyle ünlü Patagonyalı olması nedeniyle, halk tarafından “dişi penguen” anlamına gelen “La Pingüina” lakabıyla bilinmekte.

SENATÖR SEÇİLDİ

1991 yılında Santa Cruz eyaletinde vali seçilmesiyle politik hayatında hızla yükselişe geçen eşi Nestor Kirchner’i, Cristina Elizabeth Fernandez de Kirchner hep destekledi. Bu arada çift iki de çocuk sahibi oldu. 2003 yılında Nestor Kirchner cumhurbaşkanı seçildiğinde, Cristina Elizabeth Fernandez de Kirchner de senatör seçildi ve eşinin politik yolunda ilerledi.

SADECE FIRST LADY DEĞİL

Cristina Elizabeth Fernandez de Kirchner sadece First Lady rolünü üstlenmedi, aynı zamanda eşi Nestor Kirchner’in yönetiminde alınan kararlarda büyük etkisi oldu.

Eski devlet başkanı olan Nestor Kirchner’in 27 Ekim 2010 tarihinde geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etmesi sonrasında devlet başkanı olan Bayan Kirchner, Arjantin’in Ak Saray’ı olan Pembe Ev’i (Casa Rosada) kendi kararlarıyla yönetmek durumunda kaldı.

Nestor Kirchner’in siyasi politikasını uyguluyan Cristina Elizabeth Fernandez de Kirchner’in, sadece zekası ve güzelliği ile ön planda olmadı, ayrıca seçim kampanyasında insan hakları ve kadın haklarını desteklemiş olması Arjentinliler için büyük önem taşıyor.

ARJANTİN’İN İLK KADIN CUMHURBAŞKANI

Cristina Fernandez, ülkesinde Arjantin’in eski First Lady’si olan Eva Peron ile karşılaştırıldı. Evita ile Cristina Fernandez’in arasındaki fark ise, Evita cumhurbaşkanı olaması, fakat Kirchner’in Arjantin’in ilk kadın Cumhurbaşkanı seçilmeyi başarmış olmasıdır.

Eva Peron Arjantin’in ruhani lideri ve “sevgi meleği” olarak kabul edilmesine rağmen Kirchner’in bu kadar popüler olmasının arkasında ise halka yakın olması ve tabii ki kocasının başarıları yatıyor.

HILLARY vs CRISTINA

Nestor ve Cristina Kirschner, dünyada bir çok siyaset bilimci tarafından eski ABD Başkanı Bill Clinton ve başkan adayı Hillary’ye benzetildi. Kirschner’lerin güçlerini fakir vatandaştan aldığı ancak Clintonlar’ı ise ABD’nin orta ve üst orta sosyal sınıfı desteklediği eleştirileri bir çok kez yapıldı. İki çiftte de önce erkekler devlet başkanlığı yaptı ve kadınlar başkanlık için yarıştı. Arjantin’de Cumhurbaşkanlığı seçim süresince yaptığı ilk ve tek röportajda Cristina, “arkadaşım” dediği Hillary’ye benzetilmeyi sevmediğini, kendisi olarak anılmak istediğini söylemişti.

2010'DA ERDOĞAN'I ZİYARET ETTİ

2010 yılında Cristina Kirschner, Başbakan Erdoğan’ın Buenos Aires'in Jorge Newbury parkında açılması öngörülen Atatürk Anıtı için daha önce verilen yazılı iznin, Türkiye'ye hasım Ermeni çevrelerin girişimleri sonucu iptal edilmesi nedeniyle ülkemize gelerek resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner’ı Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı.

ABD BENİ ÖLDÜREBİLİR

2014 yılında Papa Francis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklama ile gündeme gelen Cristina Kirschner, İŞİD militanlarının, İsrail politikası nedeniyle kendisini öldürmek istediklerini iddia etmişti.

Kirchner, ‘Amerikan yönetiminin kendisini devirmek hatta öldürmek istediğini’ öne sürerek, “Eğer bana bir şey olursa Ortadoğu’ya bakmayın, kuzeye bakın” şeklindeki sözleriyle ABD’nin kendisine suikast hazırladığını düşündüğünü söylemesi dünya gündeminde yankılandı.

PUTİN BARDAĞINI DOLDURDU

2015 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile buluşmasında, Kirchner'in su içmek için şişeyi eline aldığını gören Putin, misafirinin elinden şişeyi alarak kapağı açtı. Putin'in daha sonra Cristina Fernandez'in bardağını doldurması haber oldu.

Twitter’da @CFKArgentina hesabını kullanan Cristina Kirchner, Putin’i @PutinRF_Eng hesabından takip etmekte.