Cumhurbaşkanı Erdoğan-Akıncı görüşmesi
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"5 Ağustos günü Lefkoşa'da düzenledikleri Demokrasi Mitingi ile ülkemizin ve milletimizin gerçek dostu olduklarını ifade ettiler. üphesiz ki Türkiye'nin yanında duran dostlarımızı hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Ülkemiz FETÖ ile tüm dünya satında büyük bir mücadele yürütüyor.

KIBRIS FETÖ İLE MÜCADELEDE BİZİM YANIMIZDA

FETÖ ile mücadelemizde bizlerin yanında olduğunu biliyoruz. 21 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile FETÖ, KKTC'deki terör örgütleri listesine eklenmiştir. Bundan sonra FETÖ ve uzantıları KKTC'de kendilerine hayat alanı bulamayacaktır. Bu tavrın diğer dost ve kardeş ülkeler tarafından örnek alınmasını temenni ediyoruz. Sayın Akıncı ile kapsamlı ve heyetler arası görüşmelerde Kıbrıs meselesinin çözümü için gelinen aşamayı ele aldık. Ayrıntılı değerlendirmeler yaptık.

KIBRIS MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ ŞART

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı adada adil ve kalıcı çözümden yanadır. Bu yolda her türlü çabayı sarfediyoruz. Bu çabaarın hedefi BM parametreleri çerçevesinde, adadaki iki taraf içinde yeni yaşanabilir bir ortaklığın bu yıl içerisinde tesis edilmesidir. Kıbrıs meselesinin Türk tarafının meşru haklarını ve güvenliğini teminat alacak şekilde çözüme kavuşturulması şarttır. Olası çözümün ardından Kıbrıs adasının gerçek potansiyeli ortaya çıkacak, bölgesel ölçekte değerlendirilememiş iş projesi gerçekleştirilecektir. Siyasi anlayışın gösterilemesi çok önemlidir. Tarafların birbirlerinin gelecekteki ortak olarak görmeleri ve göstermeleri gerekiyor.

BÖLGEYE İSTİKRAR VE HUZUR GELMELİ

Samimi olarak sonuc ulaşmak isteniyorsa, doğal ve makul olan bu tutumun şimdiden net ve somut bir şekilde ortaya konmasıdır. Adada ve bölgeye istikrar ve huzurun gelmesi amacıyla üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Bugün yaptığımız görüşmelerin bu çerçevede yapıldığına inanıyor ve hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI'DAN AÇIKLAMALAR

2016 yılını barış yılı yapmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin seçilmiş sivil yönetimine yönelen darbe girişimi sonrasında 240 kardeşimizin yaşamını yitirdiği, 2000'e yakın insanımızın yaralandığı o olay karşısında bir kez daha KKTC halkıının dayanışmasını sizlere iletmekteyim. Tüm Türk ulusunun başı sağolsun diyorum.

TÜRK HALKININ MÜCADELESİ BİR DESTANDIR

Sizler o akşam gerçek bir liderlik sergilediniz. O gerçek liderlik, beraberinde Türk halkının gerçek bir vatanseverliğini tetikledi. On binlerce insan sokağa döküldü, canlarını verdiler. Ya da vücutlarının parçalarının tankların altında bıraktılar. TBMM bombaların altında toplanabildi ve o milletvekilleri o meclisi o akşam açık tutturdular. Bu bir destandır.

Temenni ediyorum ki demokrasiye layık olduğunu kanıtlayan halk, yaşamını bir daha sarsılmayacak bir biçimde devam ettirecektir. Biz KKTC halkı olarak ilk andan itibaren televizyonlara bu haberlerin düştüğü andan itibaren Türkiye'de demorkasinin yanında saf tuttuk. Sizlerin yanında saf tuttuk ve bunu tereddütsüz yaptık. Sabah olsun bakalım hangi taraf ağır basacak diye bekleyemezdik. Çünkü biz de demokratik insanlarız. Tüm halkım adına sizlerle dayanışmamızın altını çiziyorum.

Bizim için de çok yararlı bir değerlendirme toplantısı oldu. bundna sonraki süreçte de yakın istişaremizin evam edeceğini söylemek isterim. KKTC'de dönüm noktasına ulaştık. Bunu çok sık tekrar ettim. 2016 çıkmadan Kıbrıs'ta çözüme ulaşacağız ya da 2018 şubat'ında güneydeki seçim propagandaları sonrasında bu fırsat penceresi de kaybolup gidecek. Her zaman yaptığımız uyarılara rağmen Kıbrıs Türklerinin de haklarının olduğu alanda yeni gerginlikler tetikleyecek. Dosyasını öğreninceye kadar bu fırsat penceresi kapanıp gidecek. Akıl ve mantık yolu 2016 bitmeden bu işi uzlaşmayla noktalamaktır. Akdeniz'deki doğal zenginlikleri gerginlik nedeni yapmamak gerek. Türkiye ile Yunanistan arasında yeni işbirlikleri kurmak akıl işidir. Türkiye ve bizlerin geleceği barıştadır, huzurdadır. Bunun için uğraşıyoruz. Sizlerin desteğini hissetmek bizim için önemli.


Eşitlik, özgürlük ve güvenliğin olmadığı yerde bir anlaşma mümkün değildir. Gerisi gerçekten teferruattır. Bu üç temel unsurun olacağı anlaşmaya biz varız. Sizlerin de desteği ile daha iyi bir geleceği yol alabileceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha yakın alakanız için teşekkür ediyorum.

Kıbrıs küçük bir yer. Dedikodusu bol bir yer. Namık Kemal bir dedikodusundan, bir de sivrisineğinden şikayet edermiş. Günahsız insanların da boş yere suçlanmasını istemeyiz. Burada siz de istemezsiniz. Bütün bilgi ve belgeler bize, KKTC'de 'böyle bir odak var ve demokrasiyle alakası yoktur' bilgisi geldiğinde hiç tereddütsüz üzerine gidecek devlet makamlarımız vardır. Bundan şüpheniz olmasın