Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas'taki kutlama programında konuştu
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi'nin 100'üncü Yıl Dönümü Kutlama Programı'na katıldı.

Kendisini bekleyen coşkulu kalabalığa seslenen Erdoğan, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Sivas'ın Cumhuriyet'in ilk merkezi olduğunu hatırlatan Erdoğan, şehrin milli mücadeledeki önemine dikkat çekti.

"100'ÜNCÜ YILDA BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ"

Türkiye üzerine planlar yapmaya çalışan dış güçlere de açık bir şekilde meydan okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "100'üncü yılda bir kez daha haykırıyoruz. Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür. Vatana uzanan her eli kırdık, kıracağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas'taki kutlama programında konuştu

"YA OLACAĞIZ, YA ÖLECEĞİZ"

Türkiye'nin kazanımlarına, hedeflerine karşı kurulan her tuzağı bozacağız. 'Ya olacağız ya öleceğiz' diyerek girdiğimiz bu kutlu yoldan, asla dönmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ya olacağız, ya öleceğiz VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"Milli mücadelenin işaret fişeği Sivas'ta atıldı, Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıkları yapıldı. Sivas, Cumhuriyet'in ilk merkezidir.

DELEGELER MİLLİ DURUŞ SERGİLEMİŞLERDİR

Vatanını, bayrağını ve istiklalini koruyabilmek için inandığı değerlerden taviz vermemiş bir milletin mensubuyuz. Yurdun dört bir yanından Sivas'a gelen delegeler, burada milli bir duruş sergilemişlerdir. Sivas'taki tarihi toplantıda, bütün bir vatan temsil ediliyordu.

ANADOLU'NUN BİRLİK VE DİRLİK RUHU

Sivas'taki kararlılığı kaybetmediğimizi de tekrarlamak istiyorum. Sivas, milli mücadelemizin başkentliğini yürüttü. Sivas, Anadolu'nun birlik ve dirlik ruhudur.

SİVAS EMİN BİR BELDE OLARAK GÖRÜLDÜ

Sivas sadece o dönem jeopolitik konumuyla değil, Sivaslıların sağlam duruşuyla da en emin belde olarak görüldü.

MİLLETİMİZ 15 TEMMUZ'DAN ALNININ AKIYLA ÇIKTI

Sivaslılar, Gazi Paşa ve arkadaşlarını büyük bir coşkuyla karşılandı. Milletimiz 15 Temmuz'da da benzer bir imtihandan alnının akıyla çıkmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas'taki kutlama programında konuştu

Milli sınırlar içerisinde bayrağımız, devletimiz, milletimiz ve istiklalimiz bizim namusumuz, şerefimizdir.

Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te bunları nasıl deliklerine soktuğumuz ortadadır.

BU KUTLU YOLDAN DÖNMEYECEĞİZ

100'üncü yılda bir kez daha haykırıyoruz. Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür. Vatana uzanan her eli kırdık, kıracağız.

Bunlara gereken cevabı vermeye devam ediyoruz. Bütün tuzakları bozacağız. 'Ya olacağız, ya öleceğiz' diyerek bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz.

Anadolu Kadınları Müdafai Vatan Cemiyeti, bu derneği Vali Reşit Paşa'nın hanımı Melek Hanım'ın başkanlığında Sivaslı kadınlar kurmuştur.

Kadınlarımız kara günler için sakladıkları ne varsa bu cemiyete vererek, milli mücadelede biz de varız demiştir.

Kongrede delegelerin bir kısmı eldeki imkanlarla Kurtuluş Savaşı vermenin güç olacağını düşünüyordu, Amerika mandasına girmenin en mantıklı yol olacağını dile getirenler vardı. Ermeni meselesi üzerine inceleme yapmak üzere Anadolu’da bulunan bir Amerikalı subay da Sivas’a gelir, kulis yapar.

MANDA FİKRİ TARİHE GÖMÜLDÜ

Yapılan uzun tartışmaların sonucunda 'Ya istiklal ya ölüm' kararıyla, manda fikri tarihe gömülür. Türkiye manda tartışmalarını Sivas’ta kapattı ama bazı zihinlerde bu özlem hep devam etti. Bugün de bazılarının başka davaların sözcülüğüne soyunduğunu üzüntüyle görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas'taki kutlama programında konuştu

Siyaset başkadır, ülkenin menfaatleri başkadır. Kendi medeniyetinize yabancılaştığınızda İstiklal Marşı’nda ifade edilen ezanımızdan rahatsız olabilirsiniz.

Hatta kendinizi doğrudan milletin iradesine kasteden darbecilerle aynı çizgiye gelmiş olarak görebilirsiniz. Misak-ı Milli’nin ne olduğunu bilmeyen, biliyor olsa da kendisine biçilen misyon gereği bu gerçeğin üstünü örtmeye çalışanları da aynı kervana dahil etmemiz gerekiyor." diye konuştu.