Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus'ta, Suriye konusuna değindiği konuşmasında Suriye'nin katil lideri Beşar Esad hakkında "Esed devlet terörü estirmiş bir teröristtir." diyerek, beraber yürümenin mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan: Esed, devlet terörü estirmiş bir teröristtir VİDEO

"VATANDAŞINI ÖLDÜRMÜŞ OLAN BİR BAŞKAN"

Erdoğan şöyle konuştu: "Suriye'de Esed'le yürümek kesinlikle mümkün değildir. Ne için? 1 milyona yakın vatandaşını öldürmüş olan bir Suriye'nin başkanıyla nasıl olacak da geleceği kucaklayacağız? Suriye'nin halkı böyle birisini başında görmek ister mi?

Çünkü Esed, kesinlikle açık ve net söylüyorum, devlet terörü estirmiş bir teröristtir. Böyle birisine bu işi o götürebilir diyemeyiz. Öldürülmüş insanlara haksızlık olur bu. Suriye'de hala kan gövdeyi götürüyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti

TUNUS ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere özel uçak "TUR" ile TSİ 02.00'de Afrika turunun son durağı Tunus'a gelmişti.

Erdoğan, Tunus'ta mevkidaşı El-Baci Kaid es-Sibsi tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tunus’ta VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti GALERİ

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

"Türkiye olarak neler yapabileceğimiz konusunda fikirlerimizi karşılıklı olarak paylaştık. Görüşmeler devam edecek.

Ekonomik ilişkilerimizdei turizm, enerji, tarım alanında işbirliğimizi daha da geliştirmek istiyoruz.

Ülkelerimiz arasındaki ticaretin dengeli bir şekilde artırılması noktasında mutabık kaldık.

"TUNUS'UN KALKINMASI TÜRKİYE'NİN KALKINMASI DEMEKTİR"

Tunus'un huzurunu, istikrarını, ekonomik büyümesini kendimizinkinden ayrı görmüyoruz. Tunus'un kalkınması Türkiye'nin kalkınması demektir.

Tunus'un terörle mücadelesine tam destek veriyoruz. Türkiye, polis eğitimi, terörle mücadelede tecrübe aktarımı, işbirliğini geliştirmeye hazırdır.

ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımak yanlış adımının BM Genel Kurulu'nda nasıl püskürtüldüğünü, geri döndüğünü gördük.

Türkiye ve Tunus hep birlikte güçlü bir şekilde şunu söylemektedir: Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs'ün kutsiyetine yönelik hiç bir adım kabul edilemez.

Küresel vicdan adaletsiz bu adıma müsamaha göstermedi. Kudüs konusunda Türkiye ve Tunus arasında tam mutabakat bulunuyor."

BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE NEDEN TUNUS OLMASIN?

BM Güvenlik Konseyi'nde niye Tunus olmasın? Bu teklifimdir, bunu nereye gidersem söylüyorum. Öyleyse gelin sesimizi çıkaralım, bu bizim hakkımız.

Filistin'in devlet olarak tanınması çalışmalarını hep birlikte yürüteceğiz.

Aramızda bugün gerek Türkiye gerek Tunus Ekonomi Bakanı ve savunma bakanlarımız dar kapsamlı çalışma yapacaklar. Nerede sıkıntılar var bakacağız.

TURİZM ÇALIŞMALARI

Turizmde yapabileceğimiz çok önemli çalışmalar var. Bugün gelen 150 kadar yatırımcımız, Tunus yatırımcılarıyla ayrıca görüşecekler. 1 milyar 125 milyon dolar civarındaki ticaret hacmini nasıl yükseltebiliriz bakacağız. Teröre yönelik mücadele güvenlik güçlerimiz istihbarat ile ciddi paylaşımlar yapmalı.

Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olması bizim ortak irademizdir. İsrail şu anda kendisi çalıp kendisi oynuyor. Dünyada 10 tane ülkeyi yanınıza alamazsınız ve alamazdınız da zaten.

ESED DEVLET TERÖRÜ ESTİRMİŞ BİR TERÖRİSTTİR

Suriye'de Esed ile devam etmek mümkün değil. 1 Mİlyona yakın vatandaşını öldüren biriyle nasıl olacak da birlikte yürüyeceğiz? Esed devlet terörü estirmiş bir teröristtir.

Kuzey Suriye tamamen bir terör koridoru olarak adeta teslim edilmiş vaziyette. Peki ne için orada şu anda koalisyon güçleri var? Ne için orada Rusya var? Ne için orada biz varız? Bütün sebebi Suriye'de huzur yok ve Esed'le de bu huzur oraya gelmez."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tunus ziyareti