Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi inşa ediliyor
İHA

cami

Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi, demir ve çimento kullanılmadan Esenler’e yapılıyor. Mimar Sinan’ın yaptığı Kılıç Ali Paşa Camii’nden esinlenerek inşa edilen cami, Osmanlı mimarisine uygun kesme taşlardan yapılıyor. Cami, Birlik Mahallesi’nde bir hayırsever tarafından bağışlanan bin metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak kesme taşlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minare bulunuyor. Minarelerin çevresinde de üç tane küçük kubbeler yer alıyor. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alıyor. Esenler’e değer katacak olan taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir şekilde tasarlanacak.

“CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK”

Caminin yapımını sürdüren İnşaat Mühendisi Kadir Fındıklıoğlu, cami inşaatında demir, çimento ya da tuğlanın kullanılmadığını söyledi. Yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir eser yapmaya çalıştıklarını ifade eden İnşaat Mühendisi Kadir Fındıklıoğlu, “Tıpkı ecdadımızın yöntemiyle bu cami inşaatını yapmaktayız. Bizim amacımız sadece cami değil aynı zamanda bir eser kazandırmaktır. Bu cami Cumhuriyet tarihinin ilklerinden biridir” dedi.

Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi inşa ediliyor

“HORASAN HARCI KULLANILIYOR”

Cami inşaatının müteahhidi Mehmet Tekne ise “Caminin en büyük özelliği Cumhuriyet tarihinin bir ilki olmasıdır. Cumhuriyet tarihinde ilk defa taş işçiliğiyle bir cami yapılmaktadır. Bu inşaatta özellikle dayanıklı taşlar seçilmektedir. Buraya getirilen taşlar el işçiliğiyle işlenmektedir. Neredeyse her bir bloğu 500 kilo ya da bir ton olan taşlar bir birine horasan harcı, zıvana ve kurşunla tutturulmaktadır. İnşaatımızda demir ya da beton yoktur. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inşaatın yüzde doksanı tamamlanmış durumdadır muhtemelen bir yıl sonra bitirmeyi hedefliyoruz.”

“TOPLAM MALİYET 15 MİLYON TL’Yİ BULACAK”

Caminin yapımını üstlenen Hak Vakfı Başkanı Fahrettin Akyazıcı ise oldukça maliyetli bir eser yaptıklarını belirterek henüz yolun yarısında olduklarını söyledi. Vakıf Başkanı Akyazıcı, “Ecdadımız gibi kalıcı bir eser yapmak için kolları sıvadığımızda maliyetin bu kadar olacağını düşünmüyorduk. Araştırma yaptık fakat bu kadar bir maliyet görmemiştik. İnşaata başlayınca maliyet ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inşaatın yüzde 90’ını tamamladık. Şu aşamaya kadar 9 milyon TL bir harcama yapıldı. Şadırvanı çevre düzenlemesi içerisinin dizaynı derken toplam maliyet 15 milyon TL’yi bulacak” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)