Danimarka'da cinsel tacize rekor ceza

Danimarka'da cinsel tacize rekor ceza

Ülkede ilkbahar aylarında yaşanan olay mağdur kadının bağlı olduğu sendika tarafından yapılan açıklama ile kamuoyuna yansıdı.

Masum bir flört gibi başlayan olayda kadının mesai saatlerinde fiilen ve mesai saatleri dışında telefon mesajlarıyla sürekli tacize uğradığı ve depresyona girerek bir işte çalışamaz duruma gelince erken emekli olduğu açıklandı.

Tacizin bildirilmesi üzerine iş yerinin kadına 25 bin kron (3 bin 300 avro) teklif ettiği ancak kadının öneriyi kabul etmeyerek konuyu sendikası aracılığıyla iş kazaları kurumuna başvurdu.

Bunun üzerine yetkili makamın, tacizin boyutu ne olursa olsun çok nadiren 25 bin kronun üzerine çıkan tazminat ödenmesi geleneğinin aksine girdiği depresyon nedeniyle oturduğu semtten nadiren çıktığı belirtilen kadında kalıcı hasar bıraktığı gerekçesiyle 3 milyon Danimarka kronluk (402 bin avro) bir tazminat ödendiği bildirildi.

DANİMARKA'DA İŞ YERİNDE TACİZ ORANI YÜZDE 20

Öte yandan Danimarka'da sendikaların açıkladığı rakamlara göre, iş yerlerinde cinsel taciz oranı yüzde 17 ila 20 arasında değişiyor.

Sendikacılar, rekor tazminatla sonuçlanan bu olayın, kendileri için dönüm noktası olduğunu belirterek bundan sonraki benzer olaylarda üyelerine daha çok yardımcı olacaklarını ve cüzi tazminat önerilerini kabul etmeyerek haklarını arayacaklarını açıkladı.

Danimarka'da cinsel taciz iş kazası olarak kabul edilerek tazminat ödeniyor. Her ne kadar cinsel tacizin yaygın olduğu istatistiklerle kanıtlansa da mağdurların büyük kısmı iş yerinin teklif ettiği ve miktarı nadiren 25 bin kronu geçen parayı kabul ediyor.