Darbe komisyonu Işık Koşaner’i dinledi
Ajanslar

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşener, darbe komisyonunun sorularını yanıtladı.

Hain terör örgütü FETÖ'nün yapılanmasına ilişkin konuşan Işık Koşaner, Fetullahçıların kendileri için bir nesil yetiştirmeye çalıştıklarını gördüklerini ancak sadece yetkili makamları bilgilendirdiklerini söyledi.

"TAKİP EDİYORDUK AMA.."

TSK'daki FETÖ yapılanmasına da değinen Işık Koşaner, şunları söyledi;

"Bir okul olarak telakki edildiği için araştırma söz konusu olmuyordu. Örgütün güçlü mali kaynakları olduğu biliniyordu. Herkes biliyordu ki örgüt kendine yandaş nesil yetiştirmeye çalışıyordu. Takip ediyorsun ama yapacak bir şey yok. Yapacağımız şey, bildiğiniz kadarıyla yetkili makamları bilgilendirmekti. Ancak olayların nihai aracının olduğundan hiç şüphemiz yoktu. 15 Temmuz gibi olay olacağını tahmin etmiyorduk" dedi.

Darbe komisyonu Işık Koşaner’i dinledi

TSK'DAKİ YAPILANMA

Silahlı Kuvvetlerin kışla dışında istihbarat alması gibi görevi de, yetkisi de yoktur. Kışla sınırları, tatbikat sınırları içinde personelimizi takip etmektir. Bize gelen bilgiler, MİT ve emniyetten gelen bilgilerdi. Tek bir yöntemimiz var. Yüksek Askeri Şura’da böyle personelin ilişiğini kesmekti. Yüksek Askeri Şura kararları ile personel atılması çeşitli şekillerde yanlış yorumlanarak, bazı basın tarafından halkımıza yanlış anlatılarak, ’namaz kılan atılıyor, içki içmeyen atılıyor’ gibi propaganda yapılarak Yüksek Askeri Şura’daki faaliyetlerimiz engellenmeye çalışıldı. Yetkili makamlar bundan etkilendikleri için bu faaliyetlerimize şerh koyma, böyle şahısların Silahlı Kuvvetler dışına çıkarılmasını önlemeye çalıştılar. Son 8-9 yıldır bu şekilde Silahlı Kuvvetler kendini koruyamaz duruma geldi.

Darbe komisyonu Işık Koşaner’i dinledi

Darbe komisyonu Işık Koşaner’i dinledi VİDEO

KOZMİK ODANIN ARANMASI

Koşaner, kozmik odanın aranmasına ilişkin soruya, "Seferberlik Tetkik Kurulu’nda herhangi bir işgal durumunda hangi subayların nerede görev yapacağına dair bilgiler sızdı" yanıtını verdi.

Koşaner, şunları kaydetti: "O dönem tutuklanan TSK mensuplarının tutuksuz yargılanmasının sağlanması için elimden gelen çabayı gösterdim. Söz konusu isimlerin Yüksek Askeri Şura’da emekli edilmesi için baskıyla karşılaştım."

"KİM FETULLAHÇI DİYE SORMAK.."

Koşaner, emniyet veya MİT’ten cemaatle ilgili istihbarat gelip gelmediği sorusu üzerine, "O dönem kim Fetullahçı diye sormak mümkün değildi. Bu nedenle herhangi bir bilgi gelmedi’’ şeklinde konuştu.