Davutoğlu: Herkesle yüzleşmeye hazırız
Ajanslar

Davutoğlu: Herkesle yüzleşmeye hazırız

Başbakan Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili de konuştuğu resepsiyonda Rusya ve Fransa'yı eleştirerek, "Rusya ve Fransa liderlerinin Erivan'a gitmesi Minsk grubunun tarafsızlığına gölge düşürdü." şeklinde konuştu.

"HER TÜRLÜ GİRİŞİM YAPILACAK"

100 yıl önce yaşanan olaylar üzerinden siyaset yapılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Her türlü tedbir alınacak, her türlü girişim yapılacak. 100 yıl önceki acılardan siyaset yapmaya çalışanlar var." dedi.

Tarihle yüzleşmeye hazır olduklarını belirterek, "Almanya'nın kararını kabul etmemiz mümkün değil. Merkel ile görüştük, bütün arşivleri açmaya, tarihle yüzleşmeye hazır olduğumuzu bildirdik." ifadelerini kullanan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel'i de eleştirdi.

"GELİN GÖZ MESAFESİNDEN KONUŞALIM"

Arşivleri açmaya hazır olduklarını belirten Davutoğlu, "Kim tarafından nerede yapılırsa yapılsın. Tarihi herkesle konuşmaya hazırız ama göz mesafesinde konuşmaya hazırız. Bir santim konuşursa Türklerin bu konudaki onurlarına düşkünlüğü herkes tarafından bilinir. Bütün muhataplarımıza, gelin göz mesafesinde konuşalım ama herkes tarihini açsın. Üçüncü taraflara onların yorumlarına ne de gölge etmelerine ihtiyaç var. Biz Ermenilerle bütün Anadolu şehirlerini paylaşırken ortak bir yaşam içinde bulunurken İstanbul’da Ermeni Patrikhanesi kurulduğunda ilk defa tarihte Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanıyla ortada bu devletlerin çoğunun dahi adı yoktu, bunun da bilinmesi lazım" sözleriyle konuşmasını tamamladı.